Smith, Anno

Voornaam: 
Anno
Voorletters: 
A.F.
Achternaam: 
Smith
Geboortejaar: 
1915
Geboorteplaats: 
Groningen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1937-1990
Overlijdensjaar: 
1990
CV: 

Anno Smith is geboren te Groningen op 7 april 1915. Smith is het laatste kind uit een gezin van 8 kinderen. Zijn ouders runnen een kruideniersbedrijf in de stad Groningen. Anno volgt een opleiding tot timmerman aan de ambachtschool. Hij stapt over naar Academie Minerva te Groningen. Hij volgt hier lessen bij Willem Valk, A.W. Kort en C.P. de Wit. Later is hij zelf ook docent aan deze academie. Vanaf 1937 is hij werkzaam als pottenbakker. Na een studiereis door Italië gaat Smith zich toeleggen op steenreliëfs en geveldecoraties. Vooral na de oorlog heeft hij in de wederopbouwperiode veel opdrachten. Hij is keramist, schilder, beeldhouwer en kunstnijveraar en woont te Haren (Gr.) Voor de stad Groningen maakt hij vele tientallen portiekdecoraties en geveltableaus. Onder meer voor wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Door de eenvormigheid van de na-oorlogse etagewoningen en andere gebouwen krijgt elke portiek en elk gebouw door een tegeldecoratie van Smith zijn herkenbaarheid. Anno Smith overlijdt te Groningen op 14 januari 1990 (tekst ten dele uit Wikipedia).

Afbeeldingen: Anno Smith bij enkele van zijn werkstukken (bron en datering onbekend; m.d.a. HK); Smith aan de draaischijf  en Smith met zijn echtgenote (bron: Een ambacht met een eerbiedwaardig verleden, tijdschrift publicatie uit de jaren vijftig;  tableau Iddekingeweg /hk. Verlengde Hereweg Groningen; tableau de Alkmaarse kaasdragers, Westerkade 15 Groningen; detail tableau Westergast; signatuur vaas; signatuur tegeltableau Iddekingeweg Groningen. 

Werk: 

Keramist Anno Smith maakt voor het sporthalletje (architect Boersma) uit 1953, locatie aan het Starkenborgh Kanaal te Westergast / Zuidhorn een keramische muurplastiek met de voorstelling van drie rennende jongens. Opmerkelijk is de assymetrische vorm van het geheel. De onderkant is beduidend smaller dan de bovenkant en rechts "verspringt" de versiering in een driehoek. De muurplastiek is uit sectiel tegels opgebouwd. Zie de foto met een gedeelte ervan. De muurplastiek met de witte vogels treft u aan aan de gevel van het pand Van Iddekingeweg / hoek Verlengde Hereweg te Groningen. Een van Smiths bekendste werken is "De Alkmaarder kaasdragers" (zie afbeelding), een tegeltableau aan de gevel van het voormalige kaaspakhuis Anema aan de Westerkade.