Silvertant, Susanne

Voornaam: 
Susanne
Voorletters: 
M.S.
Achternaam: 
Silvertant
Geboortejaar: 
1961
Geboorteplaats: 
Heerlen
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Susanne (Marie Susanne) Silvertant is geboren te Heerlen op 20 januari 1961. Tussen 1979 en 1985 bezoekt zij de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch, afdeling Keramiek, diploma in 1985. Tussen 1982 en 1983 loopt zij gedurende zes maanden stage bij verschillende keramisten in Engeland en Schotland. In 1985 volgt nog een studieperiode in Engeland van 2 maanden. Vanaf 1988 tot heden is zij docent keramiek aan wisselende instellingen in Noord-Brabant. In 2002 en 2003 doet zij glas-fusing seminars bij Hein van de Water, in 2007 bij Hein van Stiphout en in 2008 krijgt zij privé onderricht glasvormingstechnieken bij M.E. Rijsdijk. In 2012 doet zij een privé workshop porselein bij Yukkan Yeung

Bezoek haar website: www.susannesilvertant.nl 
 
Susanne Silvertant, Atelier Nova Zembla
St. Josephstraat 20
5211 NJ 's-Hertogenbosch
T  +31 (0)73 621 50 22

info@susannesilvertant.nl

Afbeeldingen: uit de website (2014) van de kunstenaar, waarvoor dank!

Werk: 

Susanne Silvertant over haar werk: "Ik maak keramische beelden met een krachtige en monumentale vormgeving. De objecten bestaan uit met elkaar verlijmde, handgevormde elementen die raku worden gestookt. Door middel van deze stooktechniek bereik ik de door mij gewenste verweerdheid van mijn objecten. Mijn interesse in architectuur geef ik vorm in mijn beelden. Stevige, rationele vormen onthullen een fascinatie voor de huid. Tijdens de opbouwfase laat ik openingen in de huid van de klei ontstaan die het licht doorlaten, waardoor een object een zekere transparantie krijgt. Gaandeweg ben ik, naast ingelegd porselein, porseleinen beeldelementen gaan toepassen. Het heldere porselein weerkaatst het licht, terwijl de geblakerde klei juist het licht obsorbeert."

De afgelopen jaren heeft mijn werk een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Het werk werd groter en monumentaler van afmeting, maar vooral de toepassing van elementen van glas in mijn beelden zorgt voor vernieuwingen in mijn werk. Om mij de techniek van het werken met warm glas eigen te maken heb ik enkele glas-seminars gevolgd. Een subsidie van het Scholingsfonds-kc heeft mij in staat gesteld, door coaching van een zeer ervaren glaskunstenaar, de kennis op te doen over het vervaardigen van complexe vormen van glas in mijn eigen atelier, binnen mijn eigen mogelijkheden wat betreft outillage (2007).

Nieuw in mijn werk, als gevolg van deze ontwikkeling, zijn de sprankelende elementen van gegoten glas waaromheen de klei zich lijkt te vormen. De gelaagdheid van het werk wordt hierdoor versterkt. Waar die eerst ontstond door het craquelé van het glazuur door te laten lopen in de huid, wordt die nu extra versterkt door bijvoorbeeld koperdraad in het glas te versmelten waardoor een beeldelement dóórloopt. De transparantie van het glas, in combinatie met een subtiel kleurgebruik, zorgen voor een spannend contrast."   
 

Bibliografie: 
  • Duits, Thimo te, Keramiek 90, Moderne keramiek in Nederland, 1990.