Schijns, Jef

Voornaam: 
Jef
Voorletters: 
J.
Achternaam: 
Schijns
Geboortejaar: 
1937
Geboorteplaats: 
Maastricht
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Jef Schijns is geboren op 23 oktober 1937 in Maastricht. Hij volgt de opleiding aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten te Maastricht, afdeling reclame en grafische vakken. Vanaf 1961 is hij ontwerper bij de NV Porselein- en Tegelfabriek MOSA te Maastricht. Hij volgt hier in 1968 Edmond Bellefroid op als chef-ontwerper. Na de tijd van Bellefroid wordt het MOSA DESIGN TEAM van belang. Dit team, dat operationeel was vanaf 1966, kende naast Jef Schijns de volgende leden: Ton Johannesma, Harry Pilet, Camille Zeguers, Ger van Vliet en Kees Luesen. De decorontwerpers werkten nauw samen. Succesvol was de tegelserie onder de naam Chopin (1977) met strooidecor van Jef Schijns. In 1970 ontvangt Schijns op het internationale keramiekconcours te Faenza (Italië) de 'premio della Camera di Commercio di Ravenna', voor een tegeltableau. In 1973 ontvangt hij te Aken de 'Studio-Werkpreis' van de Handwerkskammer Aachen, voor een tegeltableau 'Vissen'. Schijns beleeft in de sixties en seventies veel plezier aan het ontwerpen en uitvoeren van tegeltableaus in de techniek zoals hij deze van Edmond Bellefroid heeft geleerd. Schijns woont omstreeks 1975 in Maastricht, van 1973 tot na 1991 in Cadier en Keer.

Met onze dank aan Chantal Schijns voor het beschikbaar stellen van enkele gegevens.

Afbeelding: Portret Jef Schijns (bron blad COSA 1973); tegeltableau (0994) 'Compositie' nr. 12, 1972. In dit autonome werk zien wij geabstraheerde natuurmotieven (collectie Capriolus Contemporary Ceramics, Amersfoort).

Werk: 

Schijns heeft veel tegeltableaus ontworpen en voor een groot deel ook zelf uitgevoerd. In de voorstellingen komen geabstraheerde natuurmotieven voor. Vaak vissen, zonnen, bomen, planten en mens- en dierfiguren. Voor Maastrichtse Scholen heeft hij drie tegeltableaus uitgevoerd.  

 

Bibliografie: 
  • Scheppend Ambacht, october 1970, pag. 111, december 1973, pag. 107.
  • Viegen, J., Keramisch werk van Sjef Schijns bekroond te Faenza, in: De Brug van Mosa naar U, nr. 12, maart 1971, pag. 24,25.