Schedler, Mariet

Voornaam: 
Mariet
Voorletters: 
M.
Achternaam: 
Schedler
Geboortejaar: 
1935
Geboorteplaats: 
Utrecht
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Mariet Schedler-Franssen is geboren te Utrecht op 24 juni 1935. Zij volgt de School voor Handenarbeid te Groningen van 1971 tot 1974. In 1984 exposeert zij in keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden. Daarna exposeert zij in belangrijke musea en galerieën in Europa. Mariet is keramist en beeldhouwer. Zij woont en werkt in Roden (dr) in 2013.

Afbeeldingen: portret Mariet; object Stapeling in combinatie met gevonden materiaal, h. 41 cm, 1990 (bron Te Duits, 1990).

Werk: 

Voor Mariet Schedler is het stookproces het meest interessante moment tijdens het ontstaansproces van haar werk. Ze stookt haar monumentale vaten raku. gezien het formaat is dit een tour de force. De kolossale potten worden vanuit een gloeiende oven in een bak met zaagsel gesmoord. Door inwerking van vuur en lucht krijgt de huid een zilverachtige kleur. Daarnaast ontstaan door deze stookmethode spontaan tekeningen en vegen, de met een penseel lijken te zijn aangebracht. Tijdens een verblijf in België vond Mariet op een oud industrieterrein delen van smeltkroezen voor het erts. De oppervlaktes van deze scherven deden haar denken aan de raku-effecten op keramiek. De brokken vult ze met een stapeling van plaatjes keramiek aan. Hierbij benut zij de mogelijkheid om met glazuren verschillende kleurovergangen binnen de reeks te maken (tekst: Te Duits 1990).

Bibliografie: 
  • Duits, Thimo te, Keramiek 90, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.