Romijn, Dirk

Voornaam: 
Dirk
Voorletters: 
D.J.
Achternaam: 
Romijn
Geboortejaar: 
1946
Geboorteplaats: 
Zaandam
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
2017
CV: 

Dirk (Jan) Romijn is geboren te Zaandam op 17 november 1946. Hij studeert aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, afd. keramiek. Dirk heeft een enorme kennis ontwikkeld van glazuren en giettechnieken. Hij maakt de meeste ingewikkelde mallen vanuit een groot wiskundig inzicht. In 1997 wint hij de AVA Keramiek Award. Dirk overlijdt op 27 mei 2017 te Oegstgeest.

Afbeeldingen: Dirk Romijn, portret 2010s (bron Terra Delft Gallery); tulpenkooi, in de mal gegoten, 2010 (bron Botterweg Auctions najaar 2022); keramiek object, monogram en datering '84, h. 16cm (Veiling Peerderman, 2012); vaasvorm, eigen atelier, 1993, diameter c. 20 cm, monogram (Catawiki december 2013);  vaasje, 16 cm (coll. Centraal Museum Utrecht); vaasje 'Traan om de gewone moslim' (Galerie Eewal); vaas voor 1 bloem (fotograaf Herman Zonderland); ingekrast monogram en jaartal (Botterweg Auctions Amsterdam).

Werk: 

Dirk Romijn maakt van geometrische vormen gecombineerd met bloemen zijn sculpturen. Vaas en bloem zijn één geheel. Tijdens het ontwerpen is de bloem voor hem het uitgangspunt, met name de karakteristieke eigenschappen als sterkte en lengte van de steel, naast kleur en vorm van de bloem. Hij zoekt bij iedere vaas een speciaal door hem zelf samengesteld glazuur. Soms slaagt hij erin de illusie van ander materiaal op te roepen: zo maakte hij een fles, met een donkerglanzend glazuur als van glas en zijn tulpenkooi doet denken aan gietijzer (tekst Galerie Terra Delft 2011). Verder zijn bekend de tulpenhoorn, de vaas voor 1 amaryllis, de opengesneden bolvaas en de vaas "Traan om de gewone moslim".