Potters Pottenbakkerij

Naam: 
Potters Pottenbakkerij
Plaats: 
Oisterwijk
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1953 - 2003
Geschiedenis bedrijf: 

Henk Potters wordt geboren op 29 april 1924 te Oisterwijk. Zijn vader is huisschilder. Tussen 1941 en 1948 volgt hij de studie aan de Tilburgse tekenacademie van de Katholieke Leergangen en aan de Academie St. Joost te Breda. Aanvankelijk is hij vooral illustrator en vervaardiger van glas-in-loodramen en wandschilderingen. Hij is voor een aantal jaren verbonden aan de Efteling te Kaatsheuvel, waar hij wandschilderingen maakt naar ontwerpen van Anton Pieck. Daar begint zijn leven als keramist. Hier maakt hij op zijn eigen wijze zelf ontworpen souvenirs. Tussen 1950 en 1954 doet hij jaarlijkse studiereizen naar Frankrijk, Spanje en Italië. In 1951 is zijn eerste tentoonstelling van schilderijen en tekeningen in Tilburg. In 1952 ontvangt hij de eerste prijs voor het ontwerp voor een oorkonde van het Provinciaal Anjerfonds Noord-Brabant. In datzelfde jaar volgt het huwelijk met Lies Verbeeten (1928-2010). Het gezin Potters zal 6 kinderen tellen. In 1953 woont hij in de Tilburgse Gasthuisstraat op nr. 49. Samen met zijn zakelijk ingestelde echtgenote Lies start hij in Tilburg een pottenbakkerij in de kelder van hun huis. Henk ontwikkelt zich als een succesvol keramist. Aanvankelijk maakt hij tegeltjes en medaillons. Later maakt hij ook schalen, borden, vazen en kommen. Ook maakt hij murale versieringen. Maar hij blijft ook kunstschilder. In 1955 volgt een verhuizing naar Goirle. In 1961 wordt een eerste prijs toegekend op het derde Internationale Concours voor Keramiek in Gualdo Tadino, Italie, met zijn tableau "twee emmertjes water halen". In 1962 verhuist de familie Potters naar de Bosweg in Oisterwijk. Hier bouwt hij een groot atelier en ontvangt met zijn vrouw in de loop der jaren ontelbare gasten van diverse pluimage zoals schrijvers, kunstschilders, musici, keramisten, politici. Er is een dependance van het bedrijf in Alkmaar (De Telloor in de St. Annastraat) en later komt er ook een zaak onder de naam Studio P aan het Stieltjespad te Eindhoven. Het bedrijf maakt beeldjes, cakeschalen, tegels- en (gelegenheids-) tegeltableaus en vazen. In het oude werk van Henk Potters staat meestal zijn naam ingekrast of is deze aan de achterzijde geschreven. De latere producten hebben een zilverkleurige sticker. Potters kunsthandel in Breda is niet verbonden met Henk Potters. In 1984 is er een overzichttentoonstelling van schilderijen, gouaches en tekeningen in Philips Ontspanning Centrum in Eindhoven - tevens verschijning van zijn boek: "Henk Potters, kunstschilder en keramist". Henk is dan 60 jaar. Op 23 november 2003 overlijdt Henk op 79-jarige leeftijd in Tilburg.

Deze informatie is beschikbaar gesteld door de heer Teun de Brabander. Hij is bezig met een studie naar De mens & kunstenaar Henk Potters. Email: Corbesir1952@Zonnet.nl Veel dank voor de informatie.

Afbeeldingen: portret Henk Potters (bron Memory Card 2003); Lies Potters bij de oven (bron Brabants Dagblad 16-12-1997); twee tegels voor een gelegenheid, 1960s (Pluis 2008).

Bibliografie: 
  • Aerde, Rogier van en Joke van den Eerenbeemt, Jan Naaykens, Ben Sies en Albert Swaak, Henk Potters, kunstschilder en keramist, 1984.
  • 'Henk Potters, Oisterwijks kunstschilder en keramist', in: De Kleine Meijerij 25, 1984.
  • Nieuwsklok, weekblad voor de gemeente Oisterwijk, week 41, 9 oktober 2002 en week 49, 3 december 2003.
  • Pluis, Jan, Nederlandse Tegels 1900-2000, 2008.