Pols, Conny

Voornaam: 
Conny
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Pols
Geboortejaar: 
1960
Geboorteplaats: 
Terneuzen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
2005
CV: 

Conny Pols is geboren op 5 juni 1960 te Terneuzen. Zij is als keramiste laat begonnen. Tussen 2002 en 2005 volgt zij bij Mieke de Groot de keramische opleiding handvormen aan het SBB te Gouda. Conny is lid van de NVK. Zij werkt met roodbakkende klei. De vormen ontstaan door de 'kop' van het stuk eerst te boetseren. Van dit gedeelte wordt een afgietsel gemaakt. In de nu ontstane drukmal wordt dit gedeelte verder omhoog uitgebouwd. De holle vorm wordt na het droogproces biscuitgestookt. Nu worden sinterengoben met de spuit aangebracht. Eventuele gedeelten met hoogglansglazuur worden ook gespoten. Het object wordt met steunen in de oven geplaatst. Een tweede glazuurbrand volgt op ca. 1040 gr. C.  

Website:  www.connypols.nl

Werk: 

"In mijn werk vind je geen verhaal. Niet iets wat ik wil vertellen. Geen verborgen geheimen. Mijn vormen zijn  sculpturen, die zichzelf zijn. In kunst gaat het er uiteindelijk  toch om, hoe ik uitdrukking geef aan wat ik wil zeggen. Hoe ik er vorm aan geef. Mijn uitgangspunt is de vorm. De vorm wordt bepaald door wie ik ben. Hoe ik ben gevormd. Daar staat mijn werk voor. Het is dus een weerspiegeling van wie ik ben. Waar mijn voorkeur naar uit gaat. Op het water geboren en op het water geleefd, de elementen in de natuur. Water, wind, strand, zand. Er blijft voor mij een aantrekkingskracht van uit gaan. Klei vind ik een ongelooflijk materiaal. Het biedt veel mogelijkheden en is mijn meest ideale materiaal. Dat klei vaak door water wordt aangevoerd, kan geen toeval zijn". De serie Duin is geïnspireerd op het duinlandschap in Gran Vanaria. Ik werk graag met gekleurde klei, omdat de kleur van de klei mede bepalend is voor het uiteindelijke resultaat. Het object is niet geschikt om buiten te zetten.

Bibliografie: 
  • Catalogus bij de expositie Biënnale Nieuw land, Nieuwe klei, Zeewolde catalogus NVK, 2010.
Bron foto: 

Foto: Conny bij haar werk 'Duin' (nr. 8502-10, 62x35 cm), expositie NVK in De Verbeelding te Zeewolde op 5 juni 2010 (foto Capriolus).