Pauwels, Achiel

Voornaam: 
Achiel
Voorletters: 
A.M.
Achternaam: 
Pauwels
Geboortejaar: 
1932
Geboorteplaats: 
Gent
Geboorteland: 
België
CV: 

Achiel Marie Pauwels is geboren te Gent op 1 oktober 1932. Hij volgt vanaf 1946 de opleiding aan Sint-Lucas  te Gent. Naast zijn kunstenaarsschap als beeldhouwer en sculpturaal keramist is hij ook docent aan de Academies van Eeklo (1957) en Antwerpen (1965). Hij is een van de grondleggers van de Vlaamse keramieksculptuur. Pauwels is de maker van het 5 meter hoge Sint-Nicolaasbeeld in de stad Sint-Niklaas. Pauwels is winnaar van de Europaprijs religieuze beeldhouwkunst 1961 en de keramiek prijs Faenza in 1973 en 1976. Werk in de Musea van Brussel (Kunst en Geschiedenis), Gent, Faënza, Gdansk en Cardiff.

“Hij kijkt en vertelt; hij dringt binnen in wat hij ziet, in wie hij bekijkt. Zijn glimlach is mild; maar ook ironie schuwt hij niet en hij deinst er niet voor terug om het ware gelaat van mensen en dingen weer te geven, bloot te leggen, te vergezellen met zijn vertedering of zijn schampere lach. Achiel Pauwels houdt van een golvende lijn,; van zinnenstrelende vormen, van stilering, van details die je met de vinger nauwelijks durft beroeren, van groots opgezette installaties die telkens de synthese zijn van een intense emotie of een langzaam gegroeide revolte. Hij tekent en modelleert. Potlood, houtskool, klei en glazuren gehoorzamen hem gedwee en medeplichtig. Hij wordt niet gedreven door een verlangen om de bestaande realiteit met demonen te bevolken; hij heeft genoeg aan wat rondom hem gebeurt, wat hem in zijn onmiddellijke nabijheid treft en even verder opstandig maakt of ontroert. De verteller is immers ook een getuige. Zijn werken, in hun verbazingwekkende diversiteit en eigenheid, zijn juweeltjes, monumenten, gestolde emoties, pronkstukken, portretten van lichaam en geest, volwaardige sculpturen, een ode aan wat leeft en aan aarde” (tekst Hugo Brutin).

Werk in de Musea van Brussel (Kunst en Geschiedenis), Gent, Faënza, Gdansk en Cardiff.

Afbeelding: vroeg portret van Achiel Pauwels in zijn atelier (bron DBNL); later portret van Pauwels in zijn atelier; Poster expositie Torhouts Museum 2007; Sinterklaasbeeld uit 1997, stadhuis Sint-Niklaas (bron statues.vanderkrogt.net); ronde schaal, diameter 30 cm, 1959 (bron 2dehands.be).