Ottenheim, Jac

Voornaam: 
Jac
Voorletters: 
J.
Achternaam: 
Ottenheim
Geboortejaar: 
1942
Geboorteplaats: 
Beesel
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1996
CV: 

Jac Ottenheim is geboren te Beesel in 1942. Het geboortehuis van Jac stond bij de kleiwarenfabriek St. Joris, de fabriek die werd opgericht door zijn opa en uitgroeide tot een familiebedrijf. Hier kwam Jac al in zijn vroege jaren in aanraking met de bewerking van klei en maakte hij zich al snel meester van de draaischijf. Jac was vaak te vinden in het keramisch atelier van de fabriek waar hij gerenommeerde keramisten aan het werk zag. Zijn fascinatie voor de keramiek werd hier geboren.
Het was dan ook vanzelfsprekend dat Jac na de middelbare school, opleidingen ging volgen op de Stadsacademie in Maastricht en de Kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch. Na enkele jaren in het atelier van St. Joris te hebben gewerkt, begon Jac in de jaren ‘70 zijn eigen atelier in Schinveld. Naast gebruikskeramiek vervaardigde Jac hier ook exclusieve werkstukken. Tevens ging hij zich -samen met vriend en keramist Ton “van Allerhand“ Simons- ontwikkelen in de technieken van het glazuren.
In de loop van de jaren werd Jac een specialist op het gebied van steengoedglazuur, zoutglazuur en het reductieproces. Dat zijn vakmanschap werd gewaardeerd blijkt uit de vele onderscheidingen die hij wist te behalen op tentoonstellingen en beurzen. Jac overleed te Munstergeleen in 1996.

Tekst ontvangen van Dennis Koopman/Erik Driessen, waarvoor dank!

Afbeelding: Jac Ottenheim aan de draaischijf (bron Erik Driessen/Dennis Koopman).