Nooyer, Sya de

Voornaam: 
Sya
Voorletters: 
S.A.
Voorvoegsel: 
de
Achternaam: 
Nooyer
Geboortejaar: 
1947
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Sya Adriana de Nooyer is geboren op 28 januari 1947. Zij studeerde aan de Rietveldacademie te Amsterdam schilderen en vrije grafiek. Keramisch werken leerde ze zichzelf op 'Het atelier' van Westraven. Van 1967 tot 1970 is zij als ontwerper verbonden aan dit atelier** van de Faïence- en Tegelfabriek Westraven te Utrecht. Zij levert diverse abstracte en figuratieve ontwerpen voor  keramische blokken (zogenaamde claustra's) in Claustrawanden. Veel van deze claustra's hebben een decoratie in de toen populaire krastechniek. Sya is beeldhouwer, graficus, grafisch ontwerper, wandsvchilder, schilder en tekenaar.

In 1990 is Sya werkzaam in Gouda.

** De toenmalige directeur van Westraven, de heer De Jong trekt de beeldend kunstenaar Henk Verberkmoes aan om in een aparte ruimte van de fabriek ‘het Atelier’ genoemd, te werken aan plastieken en wanddecoraties voor toepassingen in gevels en in huizen. Na Verberkmoes zullen vele jonge kunstenaars, als Hans de Jong, Helly Oestreicher, Willem Lenssinck, Heiltje Vollmüller, Luigi Amati, Sya de Nooijer en Jayne Vast, op deze nieuwe reliëfafdeling keramisch werk ontwerpen en uitvoeren.

Foto's: een Claustra blok of tegel met twee giraffen door Sya de Nooyer uitgevoerd (foto Marcel Hermens, waarvoor dank); een keramisch gesloten blok met een krasdecor door Sya de Nooyer uitgevoerd (foto Marcel Hermens); ongedateerde folder van Westraven over Claustrawanden naar ontwerp van Sya de Nooyer (collectie Frans Landzaat); twee niet uitgevoerde ontwerpen voor Claustrawanden (foto Marcel Hermens).

Bibliografie: 
  • Hermens, Marcel, Faïence- en Tegelfabriek Westraven 1844-1994, 2005.