Nieweg, Herman

Voornaam: 
Herman
Voorletters: 
H.
Achternaam: 
Nieweg
Geboortejaar: 
1932
Geboorteplaats: 
Steenwijkerwold
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1947 - 1999
Overlijdensjaar: 
1999
CV: 

Herman Nieweg is geboren op 13 april 1932 te Steenwijkerwold. Hij volgt de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. De pottenbakster Frieda Koch attendeert hem op de bijzondere mogelijkheden van keramiek. De voorliefde voor de keramische discipline is sindsdien nooit meer weggeweest. Hij is werkzaam van 1947 tot 1999. In 1975 in Giethoorn. Nagenoeg alle autonome beelden en monumentale opdrachten worden door Nieweg in keramiek uitgevoerd. Beginjaren negentig vertrekt de kunstenaar naar het Portugese Monchique waar hij enkele grote bakovens bouwt met de bedoeling zich volledig op handgestookte keramiek te concentreren. Hij heeft niet lang in zijn nieuwe domein kunnen werken, want hij overlijdt op 28 mei 1999. Als docent beeldhouwen is hij verbonden aan het CeleCentrum te Zwolle.

Werk: 

Het keramische oeuvre van Nieweg bezit een sterke relatie met landschapsarchitectuur en bouwkunst. Ruimtelijk denken is zijn tweede natuur, maar daarnaast maakt hij ook humoristische mensbeelden, ludieke taferelen, speelse tableaus, abstracte en non-figuratieve sculpturen, geabstraheerde organische groeivormen en speelobjecten. In Zwolle en wijde omgeving zijn nog steeds tientallen ruimtelijke werken van hem te zien.

Bij het ontwerp - zie de afbeelding - van de wandplastiek (een geschenk van City Centrum Zwolle aan de gemeente) is Herman Nieweg uitgegaan van de min of meer stervormige plattegrond van de ommuurde oude binnenstad die omgeven wordt door grachten. In het epicentrum van de wandplastiek doemt een klassieke monolithische zuil op. De obelisk of gedenknaald markeert het stadscentrum, terwijl in verschillende compartimenten rondom de monoliet het samenleven van mensen, het wonen, recreëren en werken zijn geconcentreerd.

Bron foto: 

Teksten en foto met dank ten dele overgenomen uit: www.beeldeninzwolle.nl