Nieuwland, Heleen van

Voornaam: 
Heleen
Voorletters: 
H.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Nieuwland
Geboortejaar: 
1953
Geboorteplaats: 
Delft
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Heleen van Nieuwland is geboren te Delft in 1953. Zij volgt de opleiding aan de Akademie voor Tekenleraren te Tilburg. Zij vervolgt de opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch. Zij studeert hier af in 1982. Heleen woont en werkt in Montfoort (u.). Zij is lid van vereniging Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK). 

Afbeeldingen: portret Heleen van Nieuwland (bron Zenderstreeknieuws Montfoort); kom, 1982 (bron Botterweg Auctions Amsterdam); rode torso (bron Exto); 2 torso's met schermgezichten (bron Exto).

 

Werk: 

Heleen van Nieuwland: "Keramiek is de meest duurzame kunstvorm die er bestaat en gaat ook het langst mee. Dat kan van brons, marmer en hout niet gezegd worden. Die materialen zijn heel kwetsbaar, zeker door natuurlijke invloeden. Daarmee is keramiek ook een geweldige leidraad voor archeologen. Kijk maar eens in het gebied tussen de Eufraat en de Tigris waar tijdens opgravingen hele oude kleitabletten zijn gevonden. En wat te denken van het terracotta leger in China."
Heleen werkt met verschillende soorten klei omdat zij daarmee zoveel meer kan uitdrukken. Voor haar is klei het meest veelzijdige materiaal dat er is en dat op vele manieren bewerken kan worden. Van Nieuwland: "Neem bijvoorbeeld het Raku, een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk door snelle afkoeling craqueleert. Hierna wordt het werkstuk in een zaagselton gelegd, waarbij het zaagsel ontbrandt en rook veroorzaakt. De rook trekt in de craquelé en zorgt voor een mooie zwarte kleur."

Bibliografie: 
  • P. Augustijn, 'Hedendaagse keramiek in Nederland', Utrecht 2008