Mooy' s Aardewerkfabriek, Peter

Naam: 
Peter Mooy 's Aardewerkfabriek
Plaats: 
Utrecht
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1945-1947
Geschiedenis bedrijf: 

Peter Mooy' s Aardewerkfabriek is gevestigs geweest in het oostelijk deel van het oude baksteenovengebouw van Van Arkel (Rijn en Veldzicht) te Utrecht. Het bedrijf heeft maar kort bstaan tussen 1945 en 1947. Peter Mooy is geboren in 1915. Tussen 1042 en 1944 was hij eigenaar van een bedrijf waar gipszwachtels en aanverwante artikelen werden gefabriceerd. Mede door zijn oom Kees Weijers, die glazuurder was, heeft Peter zich toegelegd op het pottenbakkersvak.

Er werd voornamelijk onbeschilderd gebruiksaardewerk vervaardigd zoals vazen, kannen, kommen, serviesgoed. Ook werd er sieraardewerk gemaakt met een Aziatisch decor. De oven werd met tuf gestookt. In 1947 werd de pottenbakkerij verkocht aan de heer Aalten. Deze had niet veel geluk want nog in hetzelfde jaar breekt brand uit in de pottenbakkerij. Tot 1950 runt Mooy samen met de heer Tauker een pottenbakkerij in de Stroosteeg. Nog weer later emigreert hij naar Spanje. Hij is daar overleden (deze informatie onder dank ontvangen van de heer Peter Sprangers, Utrecht - zie ook www.hkth.nl).

Afbeeldingen: Peter Mooy met medewerkers in de werkplaats (bron Peter Sprangers); Peter Mooy bij het leeghalen van de kleine biscuitoven (bron Peter Sprangers).