Marmot, De

Naam: 
Marmot, De
Plaats: 
Amsterdam
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1947 - 1952
Geschiedenis bedrijf: 

Just van Deventer is pottenbakker te Amsterdam. In eerste instantie les van Koosje Hazewindus, verder autodidact. Heeft na "Tanagra Ceramiek" (zie daar) van 1947 tot 1952 het bedrijfje De Marmot aan het Zandpad 3 (naast het atelier van John Rädecker), aan het Amsterdamse Vondelpark, gerund. Geldschieter en compagnon is Jan Puinbroek. Deze Jan kon goed tekenen en decoreerde aardewerk, tegels e.d. De keramisten Marja van Putten (vaste vriendin van Theo Dobbelmann) en Josje Smit (1926-2003)(gehuwd met Cephas Stauthamer) waren van "Tanagra Ceramiek" meegekomen naar De Marmot. Andere meisjes aan het bedrijf waren Pia Lotgering (gehuwd met Adriaan Schrikker, zij overlijdt op 7 oktober 2009 in Perl (DE)), Rini Schoo, Karin Jebsen (gehuwd met Corneille F. Janssen, overleden 1963) en Carla Tückermann. Er worden hier vooral gegoten vormen met reducerend gestookte lusterglazuren gemaakt. Voor het reduceren werd gas gebruikt. Wanneer het zo ver was moesten alle personeelsleden even de fabriek verlaten. Just voerde dan de "grote truck" uit. Hij was zelf erg verrukt, wanneer dit luster aardewerk in de oven het karakter van een sang de boeuf glazuur gekregen had. Door verschil van mening verlaat Just het bedrijf in 1952. Op zijn woonadres aan de Zomerdijkstraat 4 in Amsterdam is hij samen met zijn vrouw Emmy van Deventer - Molt voornamelijk verder gegaan met het geven van keramieklessen. Emmy geeft hier lessen in glazuurtheorie, Just in vormgeving. Merken: Tot ca. 1950 wordt het werk handmatig gemerkt met "Marmot" Holland en een modelnummer. Na 1950 wordt een stempel gebruikt van een staande marmot, het woord "Marmot" en Holland en een modelnummer. Het lijkt er op dat alle modelnummers vanaf 100 beginnen. Het hoogst bekende nummer is nr. 171 (coll. P.Meggelen). 

Deze informatie onder grote dank ontvangen van de dochter van Just en Emmy van Deventer, Mevrouw Frans Fischer - van Deventer.

Just van Deventer (links) en Jan Puinbroek voor de fabriek aan het Zandpad 3 te Amsterdam (2x); interieur van de fabriek; overzicht stand op de damesbeurs te Leeuwarden, 1950; beeldje van de Marmot (bron: foto's uit archief familie van Deventer).