Lotus

Naam: 
Lotus
Plaats: 
Amsterdam
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1896 - 1901
Geschiedenis bedrijf: 

Het bedrijf is opgericht in 1896 door de jonge Lambertus Nienhuis (1873-1960). Lotus is gevestigd geweest aan de Ringdijk te Watergraafsmeer bij Amsterdam. Er werden vooral tableaus in de Jugendstil gemaakt. Bert Nienhuis signeerde zijn tableaus met 'Lotus' en /of met zijn initialen LN. Albert Smit, vriend  en medestudent aan de Kunstnijverheidsschool, heeft ook enkele tegeltableaus gemaakt. De gebruikte biscuit tegels zijn van Boch Frères (La Louvière), Société Céramique (Maastricht) of vooral ook Craven Dunnill (Ironbridge). Het bedrijf heeft maar kort bestaan en werd in 1901 overgenomen door De Distel in Amsterdam.

In de buitenarchitectuur zijn tableaus te vinden aan de Van Eeghenstraat in Amsterdam. De tegeltableaus aan het Americain Hotel aan het Leidseplein zijn ontworpen door Albert Smit.

Afbeeldingen: tegeltimpaan pand Eerste van der Helststraat 54A te Amsterdam (foto Frans Woons, Williams Lake BC, Canada) - opmerking: in deze betegeling staat rechts naast LOTUS de naam Martin & Co; tegel, haan, 153 x 153 x ?, rechtsonder de signatuur LN (Lambertus (Bert Nienhuis) - collectie fam. D. (foto Capriolus).

Bibliografie: 
  • Pluis, Jan, Nederlande Tegels 1900-2000, 2008.