Leeuwenburgh, Jan

Voornaam: 
Jan
Voorletters: 
J.P.
Achternaam: 
Leeuwenburgh
Geboortejaar: 
1943
Geboorteplaats: 
Kinderdijk (Molenwaard)
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
ca. 1973
CV: 

Jan Pieter (Jan) Leeuwenburgh is geboren te Kinderdijk (Molenwaard) op 7 september 1943. Hij groeit op in Kinderdijk: een dorp waar natuur (het molengebied), techniek, (de scheepswerven) en een stevig soort Calvinisme zijn kijk op het leven bepalen. Hij bezoekt de Kweekschool maar komt na de nodige aktenstudies al spoedig bij het voortgezet onderwijs terecht. Tot 2004 is hij werkzaam als docent beeldende vorming. Tijdens de jaren in het onderwijs zoekt hij naar het evenwicht tussen het extraverte leraarschap en het introverte eigen werk. Vanaf 1973 exposeert hij regelmatig door heel Nederland. Na zijn onderwijsperiode wijdt hij zich geheel en met overtuiging aan de kunst. Begonnen als tekenaar, ontwikkelt hij al tijdens zijn studie een voorliefde voor keramiek. Na enige jaren experimenteren met materiaal en vorm, weet hij tot een zeer herkenbare persoonlijke stijl te komen. Zijn beelden zijn in alle technieken en verschijningsvormen variaties op het thema: “vrijheid en gebondenheid” Deze figuratieve beelden hebben een nauwe relatie met zijn persoonlijke geschiedenis en beleving (tekst website kunstenaar).

Bezoek de website van de kunstenaar: www.janleeuwenburgh.nl

Afbeeldingen: Jan Leeuwenburgh in zijn atelier (bron foto website kunstenaar); plastiek 'draagvader' (bron website kunstenaar); plastiek 'overzicht' (bron website kunstenaar); plastiek 'zelfbespiegeling' (bron website kunstenaar); plastiek 'Rollebollen' (bron website kunstenaar).

 

 

 

 

 

 

Werk: 

In veel werk wordt de “ploeterende“ mens verbeeld, die op soms humoristische wijze probeert te ontsnappen aan het dagelijkse moeten. Hij bereikt via gestileerde vereenvoudiging een zo groot mogelijke zeggingskracht. Zijn werk omvat behalve keramische, ook kleinere en grotere bronzen beelden. De grotere keramische beelden kunnen door een speciale siliconenbehandeling ook permanent buiten worden opgesteld. In de loop der jaren vonden tal van beelden hun weg naar particulieren, verzamelaars en (overheids) instellingen in binnen- en buitenland.