Leeuwen, Paul(us) van

Voornaam: 
Paul(us)
Voorletters: 
P.A.M.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Leeuwen
Geboortejaar: 
1955
Geboorteplaats: 
Jakarta (IND)
Geboorteland: 
Indonesië
Werkperiode: 
1979
CV: 

Paul(us) van Leeuwen is geboren op 21 juni 1955 te Jakarta (Indonesië). Hij volgt van 1975 tot 1979 de opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. In zijn werk is duidelijk sprake van invloed van zijn docent Jan van der Vaart. Van Leeuwen is keramist en industrieel ontwerper. Als keramist werkt hij onder de naam Paul van Leeuwen, als ontwerper onder de naam Paulus van Leeuwen. Hij is ontwerper van allerlei voorwerpen voor huiselijk en persoonlijk gebruik. De laatste jaren is hij vooral (eigen bedrijf Quantuz) gespecialiseerd in het ontwerpen van horloges.

Zie zijn website: www.quantuz.com

Werk: 

Paul van Leeuwen heeft rond 1980 in een korte periode enkele unica gemaakt. Deze zijn opgebouwd uit gegoten delen, waarbij de kom en schaalvormen in een mal zijn gegoten en alle vlakke delen uit een gegoten plak zijn gesneden. Daarna is alles gemonteerd. Deze werkwijze leent zich natuurlijk niet voor serieproductie. Andere voorwerpen uit de collectie Museum Boijmans van Beuningen, zoals een theepot, twee kleine asbakken (zwart en wit), twee grote asbakken (zwart en wit) zijn wel gedacht om in kleine series te vervaardigen. Dit is met de asbakken gerealiseerd. De stukken zijn uitgevoerd in steengoed en oxiderend gestookt tussen 1235 en 1250 gr. C. (aanvullingen en correcties door de kunstenaar ontvangen op 16 maart 2014, waarvoor dank!).

Bibliografie: 
  • Brief van de kunstenaar aan de heer J.W.N. van Achterbergh, geschreven in Lutjebroek op 23 maart 1981.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G., Nederlandse Keramiek 1975/1985.
Bron foto: 

Foto's: keramische kom uit 1979 (ex collectie J.W.N. van Achterbergh) en portret uit circa 2005 van het internet genomen.