Leerschool-Kriele, Attie

Voornaam: 
Attie
Voorletters: 
W.T.
Achternaam: 
Leerschool-Kriele
Geboortejaar: 
1921
Geboorteplaats: 
Semarang
Geboorteland: 
Indonesië
Werkperiode: 
1965 - 1985
Overlijdensjaar: 
2000
CV: 

Attie Kriele is geboren op 12 januari 1921 te Semarang (IND). Attie trouwt met Jan Joseph Marie Leerschool (1920-1989). Uit dit huwelijk zijn 6 kinderen geboren. In 1965 gaat Attie werken met klei; ze begint met draaiwerk, eerst autodidact, daarna met lessen van verschillende keramisten. Omdat alleen draaiwerk haar niet genoeg expressiemogelijkheden geeft, gaat Attie op 49-jarige leeftijd enkele jaren naar de dagopleiding van de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Daar leert zij van Louis Visser de technieken van het vrije vormen. Sindsdien werkt zij op eigen atelier, aanvankelijk in “ ‘t Hinnes” aan de Moergestelseweg 46 in Oisterwijk, later aan de Zandkantseweg 10 in Biezenmortel. In Oisterwijk heeft zij de beschikking over een houtoven; de vuurvaste bakstenen komen van de oude steenfabriek in Udenhout. In Biezenmortel werkt zij met een Pyroclaafgasoven, waardoor zij de mogelijkheid krijgt om veel grotere plastieken te vervaardigen. Attie werkt vrijwel uitsluitend met eigen glazuren. In de tweede helft van de tachtiger jaren neemt haar gezondheid af. Het zware werken met klei is niet langer mogelijk. Zij krijgt nu schilderlessen van Ans Markus en dat biedt haar de mogelijkheid, zich op een andere manier creatief uit te drukken. Op 1 oktober 2000 overlijdt Attie in Tilburg. Zij is 79 jaar oud geworden.

Zij signeert met AL

Werk: 

In haar figuratieve werk in steengoed wordt zij geïnspireerd door Marcel Marceau, de chansons van Jacques Brel, mythologische onderwerpen, legenden, bijbelse vrouwen, literatuur en de natuur. Dikwijls ontstaan versmeltingen van natuurvormen en menselijke gestalten. Wat haar boeit of ontroert, verschijnt vroeg of laat als vanzelf in haar werk. Attie heeft plastieken in heel verschillende afmetingen gecreëerd. Van kleine handzame figuurtjes tot beelden met een hoogte van wel anderhalve meter!Kenmerkend voor haar werk zijn de tuitende lipjes, ingekraste en gestempelde structuren en in haar latere werk ook het gebruik van ‘lappen klei’ als omhulsel voor haar figuren. Haar werk kenmerkt zich door een uiterst sober gebruik van glazuren.

Exposities

Exposeert op verschillende plekken in Noord-Brabant en daarbuiten oa:- 1969 Gemeentehuis Oisterwijk- 1974-1975 100 Nederlandse Keramisten, Galerie de Ark in Boxtel- januari 1976 Groepstentoonstelling, Galerie Seele in Delft- februari-maart 1976 Expositie met Iet Cool in het BKS-gebouw in Tilburg- 1978 Provinciehuis Den Bosch- april 1978 Galerie Wanda Batavier in Doesburg- september 1979 bij Galerie 77 in IJsselstein - 1979-1980 Groepstentoonstelling Galerie Resy Muijsers in Groningen- 1980 Groepstentoonstelling bij Galerie De Fiets in Delft- maart 1982 Hedendaagse Nederlandse Keramiek, Galerij van de Lawei in Drachten- juni 1983, Expositie in Galerie ‘de Keulse Pot’ in Kerk-Avezaath

Bibliografie: 
  • Lexicon Nederlandse Beeldende Kunstenaars van 1750 tot heden, supplement deel II.
  • 100 Nederlandse keramisten, Catalogus Galerie de Ark, Boxtel, 13 december 1974 tot 6 januari 1975.
Bron foto: 

Bron CV: kinderen Leerschool, waarvoor onze dank. Foto 'mierenetermens' en monogram, ca. 1982 (coll. Capriolus), plastiek 'Vrouw van Loth, 140cm, 1981 en portret circa 1978 (coll. kinderen Leerschool).