Landgraaf, Galerie Bianca

Naam: 
Landgraaf, Galerie Bianca
Plaats: 
Laren
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1972-2013
Geschiedenis bedrijf: 

2013 - Bianca Landgraaf verzet haar bakens en sluit de galerie in Laren.
Na 15 jaar zal Galerie Bianca Landgraaf op 1 november a.s. haar deuren aan de Zomertuin in Laren sluiten. Dit betekent echter niet dat Bianca Landgraaf, die haar eerste galerie in 1972 oprichtte, afscheid neemt. Een andere deur wordt geopend naar een nieuwe toekomst in de kunstwereld. Op 6 september a.s. start de laatste tentoonstelling op de Zomertuin: 'DE AFSCHEIDSPARADE'. Een spannende, en afwisselende groepsexpositie, een waardig afscheid van het Hamdorffcomplex.

Bianca Landgraaf kan inmiddels bogen op bijna 40 jaar ervaring in de kunstsector in Nederland. Zij heeft dit geliefde vakgebied zien veranderen. De factor tijd is daarbij van belang. Er is steeds minder tijd om een galerie te bezoeken, kunst te ervaren en te beleven en om een gevoel en een mening te ontwikkelen over artistieke expressie. Gedachte en materiaal zijn voor Bianca Landgraaf bepalende vaste waarden in de kunst. De manier waarop kunst de dialoog aangaat met de wereld verandert en kan op verschillende wijzen plaatsvinden, ook zonder galerie. Mede door het toenemend aantal beurzen is het bezoek aan galeries sterk afgenomen en zal de functie van de galerie, naar haar mening, in het algemeen gaan veranderen. Deze ontwikkeling vraagt om een nieuwe aanpak. Naast grootschalige beurzen blijft er behoefte bestaan aan een breder aanbod op kleinere schaal.
Daarom sluit Bianca Landgraaf het komende najaar de deuren van de galerie aan de Zomertuin om een andere deur te kunnen openen. Een nieuwe deur naar een breder samenwerkingsverband. De galerie van de 21e eeuw zal, volgens haar, minder individueel opereren en onderdeel zijn van een collectief van verschillende soorten vakmanschap, wellicht onder één dak. De bezoeker, die steeds minder tijd heeft, krijgt een uitgebreider palet aan creativiteit aangeboden. Bianca Landgraaf wil met de tentoonstelling ‘Een nieuwe lente...’ (31 mei tot en met 29 juni 2013) nu vast invulling geven aan deze nieuwe samenwerkingsvorm. Zij nodigde twee gewaardeerde collega galeriehouders uit om onder één dak te exposeren:

Carla Koch van de gelijknamige galerie uit Amsterdam en Marie José vanden Hout van Galerie Marzee uit Nijmegen. Beide galeriehouders zijn toonaangevende specialisten op hun vakgebied en vertegenwoordigen ieder een groep gerenommeerde
internationale kunstenaars en ontwerpers.

Galerie Carla Koch is gespecialiseerd in hedendaags glas en hedendaagse keramiek en daarbinnen vooral in glas en keramiek dat verwant is aan of verwijst naar functie en/of vormgeving,
maar dat zich ook zonder moeite als autonoom kunstwerk staande kan houden. Zo komt de galerie terecht in een intrigerend grensgebied, waarbij er een duidelijke voorkeur is voor objecten die omvatbaar zijn, maar die ook op hun beurt een ruimte omvatten. Daarnaast maakt de galerie uitstapjes naar totaal autonome glas-en keramiek objecten, waarbij de maat wel steeds een belangrijk onderdeel van de keuze is.
Galerie Carla Koch toont op de tentoonstelling bij Bianca Landgraaf keramische werken van o.a. Wouter Dam en Hoshino en glasobjecten van Susan Hammond.

Galerie Marzee is toonaangevend op het gebied van internationale hedendaagse sieraden en zilveren objecten. Gevestigd in een voormalig graanpakhuis aan de Waalkade in Nijmegen, is Galerie Marzee met 850 m² de grootste galerie voor hedendaagse sieraden ter wereld. Tevens herbergt het pand een omvangrijke museale collectie. Galeriehoudster Marie José van den Hout presenteert jaarlijks de Marzee-selectie van eindexamenwerk afkomstig van ruim dertig internationale academies en hogescholen. Zij werkt samen met een groot aantal kunstenaars.
Galerie Marzee toont bij Galerie Bianca Landgraaf een selectie uit het werk van deze sieraad ontwerpers, met als zwaartepunt een presentatie van zilveren objecten van David Huycke.
Deze bekende Vlaamse kunstenaar is in 2010 gepromoveerd op de verschillende kenmerken van
granulatie, een aloude traditionele techniek waarin hij hedendaagse mogelijkheden wist te ontdekken en die hij een nieuwe betekenis gaf. Daarnaast zal de galerie werk exposeren van
Annelies Planteijdt, Iris Bodemer, Stefano Marchot en Lucy Sarneel.

Tot 1 november zullen in de galerie nog diverse evenementen plaatsvinden waaronder atelierbezoeken en in het najaar nog één grote tentoonstelling waaraan vrijwel alle kunstenaars
van de laatste jaren zullen deelnemen.

Galerie Bianca Landgraaf

Adres: Zomertuin 11, 1251 LZ Laren

Telefoon:035 533 5987
Openingstijden: zondag 13:00–17:00 

www.galeriebiancalandgraaf.nl

Werk: 

Keramische kunstenaars

1999     Maggi Giles

2013     Verbonden aan de galerie zijn: Peter Hiemstra, Monique Muylaert, Herman Muys, Mieke Pontier, Akio Takamori, Emma Rodgers, Michael Flynn, Xavier Toubes, Audrius Janusonis, Peter van Bekbergen, Gundi Dietz, Sybille Onnen, Mo Jupp, Claire Curneen, Krista Crecco, Esther Shimazu.

Bron Foto: 

Portret Bianca Landgraaf, 2013; overzicht expositie Een Nieuwe Lente, mei 2013.