Kuijper-Brinkman, To

Voornaam: 
To
Voorletters: 
C.A.
Achternaam: 
Kuijper-Brinkman
Geboortejaar: 
1923
Geboorteplaats: 
Purmerend
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Catharina Anna (To) Brinkman is geboren te Purmerend op 15 september 1923. Aanvankelijk werkt zij in de drogisterij van haar ouders. Later vervult ze een functie bij de PTT, eerst in Amsterdam, vervolgens te Rotterdam, waar ze ook exposities voor het bedrijf organiseert. Tegelijkertijd volgt ze een cursus beeldhouwen. Ze is dan 23 jaar. Na haar huwelijk met de heer Wim Kuijper vestigt ze zich in Zwijndrecht, waar ze zich meer en meer toelegt op boetseren. Het handvormen en glazuren leert ze van de Dordtse kermiste Margreet Huisman. Haar eerste kleine oven wordt door haar man Wim zelf gebouwd. Ze werkt in het schuurtje bij hun huis aan de Prinses Marijkestraat. De gemeente Zwijndrecht stelt een ruimte voor haar  beschikbaar en in november 1967 vestigt zij zich aan het Veerplein 10 in het voormalige Veerhuis. Haar atelier krijgt de naam "Het Oude Veerhuys". Eind jaren zeventig koopt zij het pand van de gemeente.

In 1969 komt To's zwager, employé bij de Holland-Amerika-lijn, met de opmerking dat men voor een cruise van 89 dagen voor het vlaggeschip "Rotterdam" nog een pottenbakster zoekt. Voor deze wereldreis, startende vanuit New York, wordt werkelijk alles gedaan om het de welgestelde passagiers naar hun zin te maken. Aldus maakt ze twee wereldreizen, in 1970 en 1972. Tijdens haar lessen in de "sunroom" stijgt het enthousiasme van de passagiers enorm. De klei wordt zelfs mee naar de hut genomen en ook het personeel boetseert er flink op los. Tijdens de cruise wordt in het "lido" (corridor naar restaurant) een expositie gehouden van de cursisten, die door de kapitein wordt geopend. Vlak voor de eerste cruise ontmoet ze in New York de keramist Kochin Nagami, één van de Japanse topkeramisten, waaruit een vriendschap opbloeit. In 1996 wordt het Oude Veerhuis gesloopt en zet To haar atelier nog enkele jaren voort in het naastgelegen pand. Haar werk is figuratief met een eigen handschrift. Verder maakte ze draai- en handvormen, plastieken, beeldengroepen en raku (tekst .https://www.swaen.org/cultuur/beeldende-kunst/kunstenaars-kollektief ).

Afbeeldingen: To Kuijper in haar werkplaats in Zwijndrecht (bron swaen.org); To Kuijper, bloemenmeisje (bron Catawiki 2014); kunstenaarsstempel.