Koster, Saskia

Voornaam: 
Saskia
Voorletters: 
S.E.
Achternaam: 
Koster
Geboortejaar: 
1955
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1987
CV: 

Saskia Koster is geboren op 7 maart 1955 te Amsterdam. Zij doet de opleiding tot docente handvaardigheid en textiele werkvormen bij D' Witte Leli. Daarna volgt zij van 1982 tot 1986 de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. In 1994 is zij lid van de Nederlandse vakgroep Keramisten (NVK). Saskia heeft ondermeer geëxposeerd bij Galerie Carla Koch in Amsterdam. Haar werkzame periode is kort geweest. Over haar huidige activiteiten is in 2013 weinig bekend. 

 

Werk: 

De essentie van het werk van Koster ligt in een combinatie van vorm en kleur. Haar ceramisch werk kenmerkt zich door strakke architectonische vormen waarop kleurvlakken zorgen voor contrastwerking.
Haar kleurpatroon ontstaat door porseleinklei te mengen met body-stains en oxides. Ze doen denken aan kleurige lappen stof, die haar textielachtergrond verraden. De platen porseleinklei zijn deels ook beschilderd met kleurrijke (geel, blauw, roze) engobes.
De vorm ontstaat uit schetsen op papier die uitmonden in een driedimensionaal model van papier. De uiteindelijke vorm in porselein komt met behulp van dit model tot stand.
Werk uit haar begin periode (1988 en 1989) bevindt zich in de collectie J.W.N. van Achterbergh. Deze stukken zijn in 2011 op de markt gekomen.

Bibliografie: 
  • Haak, Simone, Saskia Koster, artikel in onbekend tijdschrift over haar expositie bij galerie Terra in Delft vanaf 2 januari 1988.
  • Brouwer, Mr.Paul e.a., Facets of the same nature, a survey of contemporary dutch ceramics, 1993.
Bron foto: 

Werk, porselein, 1988, aangekocht op een tentoonstelling in Galerie Maas in 1989 (source: Stichting Van Achterbergh-Domhof).