Korver / KIKO, Kitty

Voornaam: 
Kitty
Voorletters: 
C.K.
Achternaam: 
Korver / KIKO
Geboortejaar: 
1969
Geboorteplaats: 
De Bilt
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
2000 - 08 /17
CV: 

Kitty Korver is geboren te De Bilt. Van 1986 tot 1987 heeft zij privéles beeldhouwen van Moniek Bastiaans te Utrecht. In 1988 doet zij 1 jaar de opleiding aan de Vrije Kunstacademie te Den Haag. In 1989 heeft zij lessen tekenen van J. Meijering te Bilthoven. in 1990 behaald zij haar Athenaeum diploma. In 1991 haalt zij haar Propedeuse Fysiotherapie te Utrecht. Van 1999 tot 2002 volgt zij lessen in steenhouwen bij Jan Dikhoff op de ‘Werkschuit’ te Bilthoven. Van 2000 tot heden is zij een creatief samenwerkingsverband aangegaan met ontwerper en echtgenoot Leo Visscher, die ligfietsen ontwerpt en produceert. In 2006 doet zij een masterclass bij Sasha Wardell ‘Gietmallen en Bone China’ in Brasschaat (BE). In 2007 volgt zij gastlessen bij Wim Borst te Haarlem. Verder is Kitty autodidact. Lid van de Nederlandse Vakgroep van Keramisten, Keramisten Noord Nederland en Kunstkring Beek in De Bilt. In 2008 is zij overgegaan op het werken met vilt. Kitty is, na een heel aantal jaren noodgedwongen alleen met vilt gewerkt te hebben, in 2017 weer met keramiek bezig. 

KIKO is haar werknaam. Kitty signeert ook met KIKO. Bericht haar via: cornish@zonnet.nl

Bezoek haar website: www.alligt.nl/kiko

Afbeeldingen: Kitty met een viltschaal, 2012 (bron website kunstenaar); 'minisafes', winnende inzending NVK 2007 (foto website kunstenaar); kom met bladmotieven, 2017 (foto kunstenaar); drie objecten met zwart 'geaderd' decor, 2017 (foto kunstenaar).

Werk: 

Haar stijl kenmerkt zich door strakke lijnen en originele vormen en bewerkingen. Zij gebruikt veelvuldig de boogvorm. Deze betekent voor haar beweging, levenskracht en veerkracht. De strakke rechte lijnen zijn veelal te zien in werk dat rust uitbeeldt, dan wel een bindingselement in zich heeft. Naast de vorm-aspecten herbergt haar werk ook vaak een vormgegeven idee. Techniek, een voorbeeld van originele bewerkingen is haar recente werk met ingekleurde gechamotteerde steengoedklei. Een deel van het werk polijst zij met diamantgruis. Daardoor contrasteert de chamotte mooi met de ingekleurde klei en krijgt zo een enigszins kunstgranieten uiterlijk. De andere stukken worden in ongebakken stadium als het ware opengehaald waardoor het oppervlak juist weer ruig wordt. In deze techniek maakt zij naast schalen en vazen ook urnen in diverse vormen en objecten. Een voorbeeld van originele vormen is de driehoek-serie. Een groep vervaardigd uit ‘Bone China’, een semi-transparant, gegoten porselein. Het ontwerp heeft de driehoek als uitgangspunt. Het idee erachter is dat als je het driehoekige voorwerp zou willen pakken je een hoek als het ware plat duwt met het vel tussen je duim en wijsvinger. Zo ontstaat er een vierhoek. De holtes in de wanden zitten op plekken waar je de vingers zou plaatsen als je het voorwerp oppakt. Evenals bij de eerdere vinger-druk kopjes en het orgaanservies is ook bij de driehoekserie de relatie tussen de mens en zijn servies de achterliggende gedachte. Vormgegeven ideeën, twee voorbeelden: de Bindingsvaasjes. Het idee achter dit ontwerp is de variabele vaas: een vaasje voor een klein bosje bloemen, twee of zelfs vier met elastiek bijeen gebonden vaasjes voor een grote bos. De elastieken kunnen verwijderd worden en zo kan men zelf de vaasjes rangschikken. De vaasjes zijn vervaardigd uit gegoten steengoed porseleinklei. De ‘Soul-Safes’. Deze kubussen hebben een deksel die men ook als schotel onder de safe kan plaatsen of binden. In dat laatste geval ligt de Soul natuurlijk wel aanmerkelijk minder Safe….. Daarentegen kan men in deze positie wel het object als open pot gebruiken. Andere toepassingen zijn: sierobject, dekselpot of kleine urn. Het object is omspannen door diverse elastieken. Deze binden de deksel of schotel stevig aan de pot en zijn tevens een belangrijk deel van de vormgeving van het geheel. KIKO Keramiek,

Bibliografie: 
  • Augustijn, Piet Hedendaagse keramiek in Nederland, NVK 2008