Kok, Ciska

Voornaam: 
Ciska
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Kok
Geboortejaar: 
1942
Geboorteplaats: 
Yogyakarta - Indonesië
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1980
CV: 

Cisca Kok is geboren in Yogyakarta, Indonesië op 8 december 1942. Zij volgt een praktijkopleiding in het keramisch atelier van Ben Peterman te Enschede en doet een vervolgopleiding glazuursamenstellingen bij Henk Trumpie in Heusden. Circa 1980 opent zij haar eigen atelier.

'Geïnspireerd door natuurlijke doorbraak en groeiprocessen en om de drang naar vrijheid die in iedere mens zit te symboliseren, was het in klei als basis materiaal mogelijk om mijn ideeën en fantasieën tot uitdrukking te brengen. Contacten met de Aziatische en Oosterse culturen, opgedaan in mijn jeugd en latere reizen in deze landen, hebben veel invloed op mijn werk. Ontmoeting met Egypte is daarin een belangrijke inspiratiebron. Het is vooral de Egyptische architectuur die een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt. Onderdelen van de graf en tempel architectuur, hiërogliefen, symbolen en mythologische beelden komen dan ook regelmatig in mijn werk naar voren. In mijn gedachten ontstaan bewust en onbewust herinneringen. Gedachten spelen met vormen, vormen spelen met gedachten. Handen scheppen die vormen. In combinatie met de recentere ervaringen en indrukken ontstaan handgevormde beelden waarin veel elementen van oude culturen zichtbaar zijn ' (tekst uit NVK).

Afbeelding: Ciska Kok, portret (bron NVK).

 

 

Werk: 

Ciska maakt met de hand gevormde keramische figuratieve beelden in witbakkende steengoedklei. Zij gebruikt zelf samengestelde mat-witte glazuren en past oxides, glas en goudluster toe.