Koekebakker, Bien

Voornaam: 
Bien
Voorletters: 
B.
Achternaam: 
Koekebakker
Geboortejaar: 
1944
Geboorteplaats: 
Heerlen
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Bien Koekebakker is geboren te Heerlen op 17 oktober 1944. Na haar HBS-B opleiding gaat zij naar Utrecht om diergeneeskunde te studeren. Na twee jaar besluit zij met de opleiding te stoppen. Tekenen blijkt een grotere uitdaging voor haar te zijn.  Zij volgt de opleiding monumentale vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en doet eindexamen in keramiek en emailleren. Naast haar activiteiten als beeldhouwer / keramist is zij docent Keramiek en Glassfusing  aan de ABK in Utrecht. Daarnaast restaureert zij , samen met collega-restaurateurs, wandschilderingen in kerken en overheidsgebouwen. Haar werk zit o.a. in een plafondschildering in Sociëteit de Witte, in mozaïeken in het Ministerie van Landbouw in Den Haag en recent in  wandschilderingen in de neogotische kerk Maria van Jesse in Delft.

Bien woont en werkt in Beesd (Gemeente Geldermalsen).

Werk: 

De kunstenaar zelf aan het woord: “Voor mijn grote keramische beelden neem ik universele vormen zoals cirkels en vierkanten als uitgangspunt, ik maak mijn beelden van rivierklei waar ik chamotte en zaagsel doorheen meng. Door de cirkels en vierkanten te versnijden en de ontstane gedeelten te stapelen ontstaan mijn beelden.”

Bien Koekebakker neemt voor haar keramische beelden universele vormen zoals de cirkel of het vierkant als uitgangspunt. Bien ‘s vader was werktuigbouwkundige, dus haar geometrisch, constructieve manier van denken is er met de paplepel ingegoten. Voorafgegaan door kleine ontwerpen voert zij haar beelden uit in Hollandse rivierklei. Deze klei, die zij bij steenfabrieken haalt, verwerkt zij in haar atelier in Est. Door de ruwe huid, de verschillen in kleur en textuur en de uiteenlopende wijze waarop de vormen versneden worden ontstaan aardse, tactiele maar ook poëtische beelden. Haar kleine keramische objecten (zuil en cilinder) zijn uitgevoerd in raku en steengoed. Door het toepassen van steeds wisselende klei en kleur (glazuur) ontstaat een reeks werkstukken die door de variatie tot een essentie voert. Daarnaast werkt Koekebakker met glas (glassfusing) (bronnen: Dorpskrant Beesd februari, 2010 en De Stad Tiel 6-5-2009).