Knaven, Marga

Voornaam: 
Marga
Voorletters: 
M.E.M.
Achternaam: 
Knaven
Geboortejaar: 
1956
Geboorteplaats: 
Arnhem
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Margaretha Elizabeth Maria (Marga) Knaven is geboren te Arnhem op 12 oktober 1956. Zij volgt de opleiding aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost te Den Bosch tussen 1978 en 1984. In 1984 heeft zij een werkperiode in het Keramisch Werkcentrum te Heusden. In 1984 ontvangt zij ook een startstipendium fonds BKVB. In 1984, 1995 en 2007 heeft zij een werkperiode aan het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) te 's-Hertogenbosch. Sinds 1986 is zij ook werkzaam als docent keramiek in verschillende centra voor kunstzinnige vorming. Bij het vroege werk vallen op de theeserviezen met grillige kopjes en schotels (collectie Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam). De laatste jaren werkt zij veel met bijna transparante, flinterdunne keramische 'doeken', opgevouwen, gedrapeerd, verfrommeld, schijnbaar bevroren. 

Marga woont en werkt in Tolkamer (gld).

Bezoek haar website www.margaknaven.nl 

Afbeeldingen: Marga Knaven in haar atelier (bron De Gelderlander 11 augustus 2013); werk gemaakt uit gevouwen platen porseleinklei, 2012 (bron Galería de Barbotina); twee opengewerkte bolle vormen met als contrast een ingewerkte plaat met pigmenten (bron: expositie Groot Welsden, Margraten 2013).

Werk: 

Motivatie kunstenaar: "Ik zoek naar de ultieme ruimte in een lap porselein. Door het materiaal te manipuleren wordt het mogelijk om te vouwen en buigen zonder te breken." 

Bibliografie: 
  • Duits, Thimo te, Keramiek 90, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.
  • Augustijn, P., 'Marga Knaven zoekt naar de ultieme ruimte in een lap porselein', in: Keramiek nr. 6, dec. 2008.