Klein, Maaike

Voornaam: 
Maaike
Voorletters: 
M.
Achternaam: 
Klein
Geboortejaar: 
1947
Geboorteplaats: 
Oostvoorne
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Maaike Klein is geboren op 4 november 1947 te Oostvoorne. Van 1970 tot 1975 volgt zij de opleiding aan de Academie van Beeldende kunsten te Rotterdam. In 1980 vestigt zij zich in Haulerwijk (fr). Gedurende 18 jaar heeft zij hier haar atelier. In 1988 heeft zij een soloexpositie in Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden. Sinds 1998 woont en werkt Maaike in Le Village, F-07530 Antraigues s/ Volane. In 2016 heeft Maaike een tentoonstelling in Nederland in het kader van het festival 'Open Stal" in Friesland.

Bezoek haar website: www.maaikeklein.com

Afbeeldingen: het atelier van de kunstenaar in Frankrijk (bron website kunstenaar); object Complexity, 1989-90, porselein met engobe, hout en zijde, h. 25cm (bron Te Duits 1990).

Werk: 

"Het werk van Maaike Klein vindt zijn oorsprong in het weidse Friese landschap dat haar dagelijkse woon- en werkomgeving omringt. Het vlakke gecultiveerde land, geordend door sloten, dijken en hekken, krijgt vorm in haar objecten. Het werk heeft vaak een driehoekige of vertekende vierkante vorm waar een geometrische verdeling van gekleurde vlakken en ingekraste lijnen in wordt aangebracht. Hiermee brengt ze een ordening aan. Ordenen is haar belangrijkste doel. De vormentaal van Maaike Klein laat zich verklaren door het perspectief dat lijnen in het landschap in één punt laat samenkomen. Klei is niet alleen een beeldend materiaal. Klei vertegenwoordigt tevens haar aardse uitgansgpunt." (tekst Te Duits 1990). Sinds 2015 werkt Maaike weer met porseleinklei, zoals te zien is in de Guide des Ceramistes, uitgegeven door "La revue de la ceramique et du verre', 5e editie.

Materiaal

Steengoed, porselein (sinds 2015), engobes. Techniek: ingekraste decoraties

Bibliografie: 
  • Duits, Thimo te, Keramiek 90, Moderne Kerasmiek in Nederland, 1990.
  • Expositiecatalogus, 'Ultima Thule, ca. 1993.
  • Aanwinst, Maaike Klein, in: Keramika no. 2 1994.
  • Augustijn, Piet, Hedendaagse Keramiek in Nederland, NVK 2008.