Kemperink, Cecil

Voornaam: 
Cecil
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Kemperink
Geboortejaar: 
1963
Geboorteplaats: 
Almelo
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Cecil Kemperink is geboren te Almelo in 1963. Na haar VWO opleiding aan het Thomas a Kempis College te Arnhem doet zij achtereenvolgens de Mode Vakschool in Utrecht van 1985 tot 1990 en daarna de Academie voor Beeldende Vorming (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) te Tilburg. Als keramist wordt zij in 2002 lid van de NVK en in 2019 van AIC-IAC te Geneve. Cecil woont en werkt op Texel.

Bezoek de website van de kunstenaar: www.cecilkemperink.nl

Afbeeldingen: Cecil Kemperink, portret 2019 (Korean International Ceramic Biennale); Cecil met werkstuk uit 2019 (bron Pinterest); gevlochten object in twee kleuren (bron Galerie Posthuys); collier (bron Pure Styling); gevlochten object in wit (bron website kunstenaar).

 

Werk: 

"In mijn werk zijn verbinding, evenwicht, beweging, en verwondering, belangrijke thema’s. Ook tijd speelt een rol: arbeidsintensieve, repeterende handelingen, maken vele onderdelen, die samen het werk vormen. Het werk dat is opgebouwd uit ringen klei, is op verschillende manieren neer te zetten. Deze beweging van het werk, die vorm- en geluid veranderingen tot gevolg heeft, maken het beeld ‘ruimer’. En nodigen uit tot onderzoek: de kijker neemt actief deel aan het werk. De eigenschap van klei om door de stook te veranderen van een flexibel materiaal naar steen, blijft mij fascineren en uitdagen om daar mee te spelen. Wat ik doe met klei, kan dat eigenlijk? Klei laten bewegen terwijl het al steen is geworden in de oven? De uitdaging om grenzen van het materiaal te tarten blijf ik voelen: hoezo kan dat niet? En dan zoeken naar hoe het wel gaat lukken. Waar liggen de mogelijkheden. Ga het maar doen, experimenteer. Onderzoek nieuwe wegen. Het aardse materiaal klei en intuïtief werken: zoeken naar een balans. Ik heb een grote werkdiscipline, ben erg creatief en voel me intens gelukkig als ik met klei kan werken. Mijn keramische werk is mijn communicatie met de ander, de kijker. Ik heb van alles te zeggen tegen de toeschouwer, tegen jou. Niet met woorden, maar met een ruimtelijk werk. Onderwerpen die in het werk te zien, te horen of te voelen zijn. Mijn werk zegt het. Het werk kan op diverse manieren neergelegd worden. Ontelbare manieren en steeds weer anders. Er zijn veel meer standpunten mogelijk. Beweging, verandering is de standaard geworden. En je mag het zelf doen. Het bewegen is een belangrijk onderdeel van de zeggingskracht van het werk. Het laat meteen ook zien hoe belangrijk de verbindingen zijn en hoe elke beweging een gevolg heeft voor elke schakel, elk onderdeel is essentieel en beïnvloed de ander. Bij het bewegen volgen steeds andere wendingen dan je verwacht" (bron NVK -Keramiek).