Hoogland, Pottenbakkerij Niek

Naam: 
Hoogland, Pottenbakkerij Niek
Plaats: 
Steyl (li)
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1991 - heden
Geschiedenis bedrijf: 

Pottenbakkerij Niek Hoogland in Tegelen is opgericht in 1991 door Pim van Huisseling en Niek Hoogland. Hun specialiteit is het slibversierd aardewerk. Dit is een keramiek techniek die we kennen van het Nederrijnse aardewerk zoals dat in het Maas-Rijn gebied vanaf de 17de eeuw gemaakt is. Het bekende Tegels aardewerk moet in deze “Nederrijnse" traditie geplaatst worden. Het werk van Pim van Huisseling en Niek Hoogland heeft die regionale traditie als uitgangspunt. Vanuit die traditie wordt gezocht naar een hedendaagse toepassing en uitdrukkingsvorm. Naast gebruiksaardewerk maken zij ook vrij werk en werk in opdracht. Sinds 1997 wonen en werken zij op een steenworp afstand van de Maas in het kloosterdorp Steyl bij Venlo.

POTTENBAKKERIJ HOOGLAND met winkel
PARKSTRAAT 11 B
5935BM STEYL-VENLO
Tel: + 31 (0) 77 3736775
info@niekhoogland.nl

Afbeeldingen: Niek Hoogland in zijn atelier; Pim Huisseling en Niek Hoogland; inkijkje in de pottenbakkerij; Niek Hoogland (links) en Sebastan Scheid (rechts) tijdens de werkperiode in de Leach Pottery in St. Yves (UK) in mei 2023 (foto van facebook); drie vaasvormen.

Werk: 

Niek legt uit: "Al ons werk is gemaakt van een eigen rood bakkende klei, die we zelf samenstellen uit een rood bakkende aardewerkklei, zand van het Tegelse hoogterras en een roodbakkende Westerwaldklei. Het merendeel van het werk wordt gemaakt op de draaischijf, een ander deel van het werk wordt gemaakt van plakken klei en/of wordt opgebouwd uit klei plakken. Na het draaien en het eerste drogen wordt het werk afgedraaid en afgewerkt. Indien noodzakelijk worden dan ook tuiten aangezet, oren getrokken of handgrepen aangezet. Na een verder droogproces worden de potten overgoten met een witte engobe of kleislib. De witte kleislib dient als basis voor de verdere beschildering. Het beschilderen wordt gedaan met ingekleurde engobes, we gebruiken hiervoor een grote variëteit aan kwasten, penselen en ringeloren. Meer subtiele decoraties worden gekrast in de witte slib, de zgn. sgraffito techniek, waarbij de onderliggende rode scherf tevoorschijn komt. Na het decoreren wordt het werk overgoten met een transparant glazuur. Als het werk helemaal droog is wordt het gestookt in een gas-, of in een electrische oven. De glazuurbrand gebeurt op 1100 oC. De techniek van het met engobes beschilderde aardewerk zoals wij dat maken, heet in het Nederlands  “slibversierd aardewerk” of “slibgoed aardewerk”, in het Frans heet het “terre-vernisee” maar ook de Engelse benaming “slipware-ceramics" wordt veel gebruikt. De oorsprong van het slibversierde aardewerk ligt waarschijnlijk in het Byzantijnse en vroeg-Islamitische Midden-Oosten. In de Middeleeuwen verspreidt de kennis en de techniek van het slibversierde aardewerk zich over heel Europa. Het Nieder-Rhein gebied waartoe Tegelen en Steyl geografisch behoren, ontwikkeld zich vanaf de 17de eeuw tot een centrum voor slibversierd aardewerk. Tot in de 21ste eeuw loopt er een ononderbroken lijn van makers van slibversierd aardewerk door deze regio. Ofschoon we ons niet schatplichtig voelen aan deze eeuwen oude traditie, ervaren we deze wel als een belangrijke bron en een startpunt vanwaaruit we ons werk willen ontwikkelen naar hedendaagse keramiek" (tekst met dank overgenomen van de website van de pottenbakkerij).

Bibliografie: 
  • Pluis, Jan, Nederlandse Tegels 1900-2000, 2008.