Hoogendam, Kees

Voornaam: 
Kees
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Hoogendam
Geboortejaar: 
1941
Geboorteplaats: 
Den Haag
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1968-heden
CV: 

Kees Hoogendam is geboren op 25 september 1941 te Den Haag. Van 1962 tot 1967 volgt hij de opleiding aan de Vrije Academie te Den Haag. Vanaf 1968 heeft hij een eigen atelier in Den Haag. Vanaf 1973 werkt hij vanuit zijn nieuwe atelier in Fochteloo (Friesland). Vanaf die tijd doet hij onderzoek naar de vervaardigings- en stooktechnieken van potten bij verschillende culturen door de eeuwen heen. Daarvoor doet hij studiereizen naar Engeland, Duitsland en Frankrijk. Vanaf 1970 houdt hij regelmatig exposities in binnen- en buitenland. Vanaf 1981 zijn er regelmatig gastdocentschappen in binnen- en buitenland. In 1983 is er een ontmoeting met Franse keramisten in Parijs. In 1984 gevolgd door een ontmoeting met de Japanse pottenbakker Yu Fujiwara. Van 1985 tot 1988 werkt hij samen met Anne van der Waerden. In 1987 neemt hij deel aan het symposium Briksteen in Belgie. In 1988 neemt hij deel aan een symposium in St. Amand en Puisaye in Frankrijk. In 1990 is hij gastdocent op een symposium in La Borne, Frankrijk. In deze tijd doet hij ook een studiereis naar Japan en Korea.

In 1998 heeft Hoogendam een tentoonstelling van Raku keramiek in Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden. In 2001 volgt een jubileumexpositie in het kader van 35 jaar pottenbakker bij Galerie Het Keramisch Atelier in Utrecht. In 2002 neemt hij deel aan een tentoonstelling in la Borne, Frankrijk. In dat jaar ook een expositie in het OHRA gebouw te Arnhem in het teken van het jubileum en afscheid van Mieke Spruit-Ledeboer als galeriehoudster te Oosterbeek. In 2009 woont en werkt Hoogendam in Fochteloo (fr.). In 2010 woont hij in Zwolle en heeft hij zijn atelier in Marknesse.

Gebruikte technieken: stookt in zelfgebouwde houtovens.

Bezoek de website: www.keeshoogendampottenbakker.nl

Werk: 

Kees Hoogendam maakt vooral handgedraaid werk, maar ook vrije vormen en monumentale plastiek. Hij maakt vanaf 1994 ook keramische muziekinstrumenten. De klankschalen kunnen zingen door er met een stok langs te wrijven, maar ze kunnen ook in ensemble als percussie instrument worden gebruikt.

Signatuur

  • KH aan elkaar
  • Voluit Kees Hoogendam

 

 

 

Bibliografie: 
  • Catalogus De Hedendaagse Gebruikskeramiek in Nederland, Tiel 1981.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke en Maarten van Thiel, De hedendaagse gebruikskeramiek in Nederland, 1981.
Bron foto: 

Jeugdig portret uit ca. 1980 (bron: De hedendaagse gebruikskeramiek); twee maal Kees die grote objecten draait; signatuur; klankschaal met stok, de schaal uit diverse kleuren klei gedraaid, ongeglazuurd.