Heykamp, Job

Voornaam: 
Job
Voorletters: 
J.
Achternaam: 
Heykamp
Geboortejaar: 
1954
Geboorteplaats: 
Jutphaas (Nieuwegein)
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1991
CV: 

Job Heykamp is geboren te Juphaas (Nieuwegein) in 1954. Hij volgt de keramische opleiding aan het Crabeth College te Gouda. In 1991 opent hij zijn atelier met galerie in Geesteren. Job stookt zijn keramiek met houtasglazuren en engobes. Decors ontstaan door sgraffito techniek. Job is een graag geziene keramist op keramiekmarkten. settelt hij zich
Job zegt: "Naast een ode aan het ambachtelijke is het míjn poging om aan te tonen dat, in weerwil van de heersende tijdsgeest, het gebruik van oude vormen niet aan kracht hoeft te verliezen. Hiermee verkies ik de confrontatie met de welig tierende vooroordelen rondom de (gedraaide) potvorm."

Adres Winkel/ Galerie: Job Heykamp Keramiek, Brinkweg 2-4 , 7274AD, Geesteren (Gld.), Tel.: 0545-481753
Openingstijden van winkel/galerie: open op telefonische afspraak.

Email: info@jobheykamp.nl

Bezoek de website: www.jobheykamp.nl

Afbeeldingen: Portret Job (Keramisto 2015); Job op een keramiekmarkt in Duitsland (bron: rp-online.de); drie werken (bron website kunstenaar).

Werk: 

Het keramisch werk van Job Heykamp voldoet aan alle voorwaarden die gelden voor traditioneel gebruikskeramiek.
De vormgeving is degelijk en voorspelbaar - vazen, bolvormen, kommen, dekselpotten en schalen.
De aantrekkingskracht schuilt, naast de vorm, in de huid van het werk; het ruwe oppervlak van de verschillende lagen houtasglazuur en engobes, de aarde gebonden tinten, suggereren dat het gaat om oude bodemvondsten.
De "grafische" motieven en patronen zien er gehavend en primitief uit, waardoor de indruk gewekt wordt dat de gebruikskunst afkomstig is uit oude culturen. De oerbeleving die daardoor wordt aangewakkerd sluit aan bij religieus/mystiek besef.
De beelddragers fungeren in de meest letterlijke zin als drager van emoties en ervaringen.
Emoties die niet met artistiek geweld worden afgedwongen maar bijna vanzelfsprekend voortvloeien uit de toonzetting van het werk.
(uit: Meppeler Courant, P.v.d. Lucht, 21-11-2005)