Helene Kröller-Müller Kamer geopend in het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo

Wandtegels uit de verzameling van Helene Kröller-Müller zijn vanaf 10 mei 2019  te zien in een speciaal ingerichte kamer in het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo. Naast een grote verzameling moderne kunst, bezat Helene Kröller-Müller ook een collectie van zo'n 180 wandtegels en - tableaus. De verzameling bevond zich in het depot van het Kröller-Müller Museum, totdat een deel ervan in 2017 in het Nederlands Tegelmuseum te zien was in het kader van de tentoonstelling De vergeten tegelcollectie van Helene Kröller-Müller. Door een goede samenwerking tussen het grote Kröller Müller Museum en het kleinere Nederlands Tegelmuseum, beide in Otterlo, is een selectie uit de verzameling tegels nu permanent geëxposeerd in de speciaal voor dit doel gebouwde Helene Kröller-Müller Kamer.
De verzameling van Helene Kröller-Müller bestaat onder meer uit oud-Hollandse tegels, exemplaren uit het 16e eeuwse Osmaanse Rijk, maar ook een serie gemaakt door Bart van der Leck in de voor hem zo kenmerkende primaire kleuren.
Conservator Johan Kamermans maakte de selectie van zo'n zestig tegels voor de Helene Kröller-Müller Kamer.

Voor een bezoek aan het Nederlands Tegelmuseum raadpleeg de website: www.nederlandstegelmuseum.nl

Afbeelding: een deel van de Helene Kröller-Müller Kamer met van links naar rechts Eric Mackay (directeur Nederlands Tegelmuseum), Jannet de Goede (hoofd presentatie Kröller-Müller Museum) en Johan Kamermans (conservator Nederlands tegelmuseum) in de Helene Kröller-Müller-Kamer in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo (foto Herman Stöver).