Hartog, José den

Voornaam: 
José
Voorletters: 
J.
Voorvoegsel: 
den
Achternaam: 
Hartog
Geboortejaar: 
1967
Geboorteplaats: 
Utrecht
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1990
CV: 

José den Hartog is geboren te Utrecht op 15 oktober 1967. Zij volgt de opleiding aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten te Den Haag, richting tekenen/schilderen/grafiek van 1985 tot 1990. Ook doet zij een werkperiode bij het EKWC in Den Bosch.

Na haar studie tekenen, drukken en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is zij gaan tekenen op keramiek, deels vanwege de liefde voor tegels en serviesgoed, maar ook vanwege haar geloof dat kunst met alle middelen aanwezig moet zijn in het dagelijks leven, omdat het herinneringen, verlangens en tijd kan vasthouden en teruggeven als je het nodig hebt.

José maakt de twee- en driedimensionale tekeningen in onderglazuur. In opdracht ontwerpt en maakt zij voornamelijk tegeltableaus voor binnen en buiten. Daarnaast ook borden, schalen en vazen. Tijdens haar werkperiode bij het EKWC heeft zij 3 dimensionale beelden gemaakt (van 10 tot 170 cm hoog, gegoten en gedrukt) naar aanleiding van ex votos.

Tekeningen worden in onderglazuur geschilderd op biscuit en daarna geglazuurd en gestookt op 1060 tot 1200 graden C. Zij maakt gebruik van diverse dragers: biscuit uit de fabriek, gedraaide, gegoten/gedrukte vormen en handgevormd. De decors zijn met de hand geschilderd, ook de patronen.

Elke muurschildering is een uniek stuk, ontworpen voor die specifieke locatie en/of de bewoners/ gebruikers van de gebouwen, de 'koekjestof' tegels zijn met de hand beschilderd in onderglazuur en een tweede keer gebakken op 1060 graden. 

Op maat gemaakte keramiek voor bijzondere plekken; om te reflecteren, om te dromen, om te onthouden, of gewoon om van te genieten.

Bezoek de kunstenaar op: www.josedenhartog.nl

Afbeeldingen: José den Hartog, betegelde wand in wijnkelder (bron blogspot.com); sierbord, 2017 (bron Wit Galerie).