Haak, Christie van der

Voornaam: 
Christie
Voorletters: 
C.C.C.
Voorvoegsel: 
van der
Achternaam: 
Haak
Geboortejaar: 
1950
Geboorteplaats: 
Den Haag
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1972
CV: 

Christine Clara Cornelia van der Haak (Christie) is geboren te Den Haag op 12 maart 1950. Christie doet de opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, afd. design en fashion, tussen 1968 en 1972.  Vanaf 1972 is zij werkzaam in Den Haag. In 2015 is zij winnaar van de Ouborg Prijs. Ter gelegenheid van deze prijs exposeert Christie van der Haak in het Haags Gemeentemuseum met de installatie 'Sproken / Fairy Tales'. Het Wolfsonian Museum in Miami presenteert van 18 november 2016 t/m 11 juni 2017 de tentoonstelling Modern Dutch Design (1890-1940) met werk van o.a. Christie aan de gevels. 

Diciplines: schilder, ontwerper (o.a. stofontwerpen en tegels), textielkunstenaar, keramist, tekenaar, omgevingkunstenaar. 

Bezoek de website: www.christievanderhaak.nl

Afbeeldingen: Christie van der Haak, ca. 2015 (bron AD); Christie 'Patterns make people happy' (bron YouTube); installatie 2015 in Haags Gemeentemuseum, Den Haag (bron website kunstenaar); Wolfsonian Museum Miami 2016 met toepassing werken van Christie aan de gevel; sierbord 1998 (bron Catawiki 2018).
 

 

 

 

 

 
 

 

 

Werk: 

Christie van der Haak: "Alles heeft structuur, van organische tot maatschappelijke verschijnselen. In mijn werk , ook in mijn vroegere schilderijen, heeft het gestructureerde patroon altijd een belangrijke definiërende functie vervuld. Het patroon niet als oppervlakkig, vrolijk , versierend maar eerder als intensief, duizelingwekkend, inhoudsvol. Het tijdloze lineaire element is ook terug te vinden in mijn werk, de patronen en hun herhalingen kunnen zich buiten de lijst voortzetten- per definitie is alles wat getoond wordt maar een fractie van een oneindig geheel. Tegenwoordig werk ik vrijwel uitsluitend in jaquard geweven textiel. Ik schilder aan de computer gestuurde Dorniermachine, door ter plekke voortdurend van kleur en patroon te wisselen, hierdoor ontstaan autonome werken. Aan de andere kant kunnen de stoffen in hun herhalende patronen dienen om meubels te stofferen of wandbespanningen te maken. Op tentoonstellingen toon ik beide verschijningsvormen. Het gaat om de betekenis die overal is- en dus ook overal in fragmenten zichtbaar kan worden gemaakt of tenminste aangeduid." (tekst uit: www.haagsekunstenaars.nl).