Groeneveldt, Pieter

Voornaam: 
Pieter
Voorletters: 
P.
Achternaam: 
Groeneveldt
Geboortejaar: 
1889
Geboorteplaats: 
Batavia (Indonesia)
Overlijdensjaar: 
1982
CV: 

Pieter Groeneveldt, geboren Batavia 1889. Later zal Groeneveldt veel van zijn belangstelling toeschrijven aan zijn oosterse afstamming. Volgt in Amsterdam opleiding tot portretschilder aan de Rijksacademie. Eenmaal zelfstandig kunstenaar doet hij aan portretschilderen, beeldhouwen, aquarelleren en het beschilderen van stoffen en sierpanelen. Ook schrijft hij po&euml,zie. Uiteindelijk zal hij zich hoofdzakelijk richten op de keramiek. Veel belangstelling ook voor de bloemsierkunst. In 1923 opent hij aan het Haagse Noordeinde de bloemenzaak Sheherazade. Deze activiteit houdt hij aan tot rond 1950. Groeneveldt laat aanvankelijk zijn aardewerk bakken bij de Tegel- en Fayencefabriek Amphora te Oegstgeest. In 1925 opent hij zijn eerste eigen werkplaats in Wassenaar. In 1938 verhuist hij de werkplaats naar een fabrieksterrein bij Voorschoten. De fabriek zal hier onder zijn naam door gaan tot 1972.

Zie voor de uitgebreide site over Pieter Groeneveldt en de studie over zijn boeiende bedrijf: www.pietergroeneveldt.nl.

Afbeeldingen: portretfoto Pieter Groeneveldt (met dank aan Olivier Nieuwenhuyse); interieurfoto met Pieter Groeneveldt, circa 1972 (met dank aan Mia Bergen Henegouwen); grote dekselpot in Japanse stijl (foto Peerdeman Veilingen Utrecht mrt. 2015); signatuur grote dekselpot (foto Peerdeman Veilingen Utrecht mrt. 2015).

Bibliografie: 
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001
Bron foto: 

De portretfoto van Pieter Groeneveldt is beschikbaar gesteld door Olivier Nieuwenhuyse, waarvoor veel dank. De interieurfoto met Pieter Groeneveldt is gemaakt circa 1972 en beschikbaar gesteld door Mia Bergen Henegouwen.