Groeneveldt Aardewerkfabriek, De

Naam: 
Groeneveldt Aardewerkfabriek, De
Plaats: 
Voorschoten
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1923-1972
Geschiedenis bedrijf: 

Pieter Groeneveldt (Batavia 27 maart 1889 - Voorschoten 19 oktober 1982) volgt de opleiding voor tekenen en schilderen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij wordt in 1923 pottenbakker, twee jaar later (1925) krijgt hij de beschikking over een eigen werkplaats te Wassenaar. In 1938 richt hij in Voorschoten De Groeneveldt Aardewerkfabriek op. Groeneveldt maakt vooral bloemistenaardewerk als cache-pots, potten en vazen, zowel handgevormd als met de hand gedraaid. Als belangrijke creatieve medewerkers gelden Henk Breuker (meesterdraaier), Truus ter Haar en Anca Meyknecht-Van de Berg (ontwerpster Blijdorp tegels). De nieuwe fabriek van Groeneveldt wordt gebouwd in 1941 aan de Donklaan naar een ontwerp van architect Henk Brusse. Als medewerker van Groeneveldts vriend, de architect Jan Buijs, en als overtuigd aanhanger van de modernistische stroming uit die tijd, wordt de fabriek opgetrokken in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. In 1972 wordt het bedrijf overgenomen door Delfos te Zoeterwoude. In 2013 is het fabriekspand afgebroken. Zie de foto vlak voor de afbraak. Zie verder ook onder Kunstenaars / Groeneveldt, Pieter.

Afbeeldingen: tegel uit de serie 100 jaar Diergaarde Blijdorp (bron Pluis 2008): foto fabriekspand vlak voor de sloop in 2013.

Werk: 

Groeneveldt is een specialist in de ontwikkeling van glazuren. In 1957 vervaardigt Groeneveldt een serie van veertig tegels met decors van dieren uit Blijdorp, dit ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Rotterdamse Diergaarde. Hierin is al vaak een koperhoudende glazuur te herkennen. Bij de fabriek is veel werk gemaakt in crèmebakkende chamotteklei. Wanneer deze bestreken is met een koperhoudend laagje glazuur - wat voor het stoken er weer vanaf wordt gewreven - ontstaat een travertijnachtige scherf. In het fabrieksmerk zien wij de naam PG met daaronder drie liggende halve manen uit het wapen van Voorschoten.

Bibliografie: 
  • Pluis, Jan, Nederlandse Tegels 1900-2000, 2008.
  • Vries, Robbert de en Olivier Nieuwenhuyse, 'Het naoorlogse werk uit de fabriek van Pieter Groeneveldt (1950-1965)' in: Vormen uit Vuur 217, 2012/2.