Graaff, Jacob de

Voornaam: 
Jacob
Voorletters: 
J.W.
Voorvoegsel: 
de
Achternaam: 
Graaff
Geboortejaar: 
1876
Geboorteplaats: 
Oud-Vossemeer (Tholen)
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1891-1936
Overlijdensjaar: 
1936
CV: 

Jacobus Willem (Kobus) de Graaff is geboren te Oud Vossemeer (Tholen) op 26 oktober 1876. Hij volgt een opleiding voor tekenleraar maar dat bevalt hem niet. In 1896 vertrekt hij naar Amsterdam om zich te ontwikkelen in de kunstnijverheid. Hij volgt de opleiding aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid aldaar. Na de opleiding gaat hij werken op het atelier van Lambertus Zijl. Hij volgt dan ook lessen aan de Industrieschool van de Maatschappij voor den Werkende stand. o.l.v. Mendes da Costa. Van beide kunstenaars leert hij veel over de beeldhouwkunst. In zijn studietijd komt hij in contact met de schilders Jaap Dooijewaard en Derk Meeles waar hij veel mee optrekt. Na zijn studietijd gaat De Graaff werken bij een meubelwerkplaats in Zaltbommel. Nadat hij in 1901 is getrouwd met Oti van Onselder vertrekt hij in 1903 naar Blaricum en begint daar in een werkplaats / atelier zijn eigen brood te verdienen. De Graaff woont van 1905 tot 1921 in Laren (nh), waar Paul en Maria Hobbel zijn aardewerk plastieken stoken, onder andere hagedissen, ook decoreert hij hier sierbordjes met dierfiguren. Ook bij de P.B.D. in Hilversum worden ontwerpen uitgevoerd. In 1914 woont hij aan de Zevenenderdrift en tussen 1919 en 1920 woont hij in Laren aan het Schoolpad. Hij heeft ateliers, eerst aan de Melkweg en daarna aan de St. Jansstraat. In Laren heeft hij het financieël goed gedaan want in 1905 opent hij een werkplaats aan de 's-Gravelandseweg 34 en een gebouw met diverse toonkamers aan de Oude Enghweg 18. Rond 1910 wordt dit atelier door brand verwoest en volgt er een faillisement. Hij komt er weer bovenop wanneer hij van een gefortuneerde familie de opdracht krijgt voor het maken van een gebeeldhouwd ameublement. Daarna legt hij zich meer toe op figuren in hout, brons en gips. Ook gevelstenen worden vervaardigd ( Huize 'de Zonnehoef', Eemnesserweg 36 en Huize 'Jean Jaques', Eemnesserweg 37 te Blaricum). In 1921 verhuist hij naar Eemnes op het adres Gooiergracht Zuid 25. Hij is lid van de Nederlandse Kring van beeldhouwers geweest. De Graaff is meubelontwerper, beeldhouwer, graficus, aquarellist, tekenaar en keramist. Kobus de Graaff overlijdt op 18 april 1936 (bron De Valk).

Afbeeldingen: Kobus de Graaff in zijn atelier (bron Historsche Kring Laren); portret (bron devalk.com); sierbordje (bron  Pinterest); aardewerk plastiek van een kikker (part. collectie); bij dit plastiek aan de onderzijde een H van Hobbel??; bij dit plastiek aan de zijkant de signatuur dG.

 

 

 

 

 

Bibliografie: 
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G., De potterie van het echtpaar Hobbel, het zoeken van de hoogste noblesse in de uiterste eenvoud in: MVNC, 111, 1983.