Graaf, Jan de

Voornaam: 
Jan
Voorletters: 
D.J.
Voorvoegsel: 
de
Achternaam: 
Graaf
Geboortejaar: 
1948
Geboorteplaats: 
Heerde
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1975
CV: 

Dirk Jan (Jan) de Graaf is geboren te Heerde op 14 juni 1948. Als pottenbakker is hij autodidact. Hij volgt tussen 1968 en 1970 lessen bij Frans Slot in de kazerne van Legerplaats 't Harde. Jan is een begaafde leerling. Wanneer het met de gezondheid van Frans Slot niet zo goed gaat neemt Jan de Graaf zijn rol als docent over. Na militaire dienst begint Jan een pottenbakkerij in de boerderij van zijn ouders in het centrum van Heerde. Hij is een snelle draaier waardoor hij grotere opdrachten aan kan. In 1973/74 begint hij de pottenbakkerij in Elburg ( Vischpoortstraat 13, 8081 EP). Later verhuist hij de pottenbakkerij naar Dronten. Jan is lid van de NVK.

Afbeeldingen: Jan de Graaf in zijn atelier - drie opnamen, circa 1990 (bron Jan de Graaf); tuitenvaas in lusterglazuur, circa 1970-71 (foto Jan de Graaf); lampje in bruine glazuur, circa 1974 (bron Marktplaats.nl); bloemensteker, circa 1980 (coll. mw. R. Gebbing); stempel en sticker van wederverkoper (bron Marktplaats.nl).

Werk: 

Pottenbakker Jan de Graaf heeft aanvankelijk gewerkt in de geest van zijn docent Frans Slot. Tuitvazen in luster glazuur, reducerend gestookt in een elektrische oven met toevoeging van turf en schapenvet. In het begin van de zeventiger jaren - met hoogtepunt 1973-1974 is er een enorme hype en dus vraag naar bruin handgedraaid aardewerk, vooral niet gelijkend op gegoten stukken, grof geribd, ambachtelijk, de natuur uitademend. Populaire thema' s waren olielampjes, hanglampjes, plantenhangers voor bijvoorbeeld de hertshoorn, klokken en fonteintjes voor het interieur. Jan de Graaf heeft samen met zijn vrouw Hennie goed ingespeeld op deze vraag. De pottenbakkerij is daarmee erg succesvol geweest.