Goedhart, Nel

Voornaam: 
Nel
Voorletters: 
N.
Achternaam: 
Goedhart
Geboortejaar: 
1937
Geboorteplaats: 
Leiderdorp
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
ca. 1955-1975
Overlijdensjaar: 
1975
CV: 

Nel Goedhart is geboren te Leiderdorp - huis aan het Jaagpad, hoek Bruggestraat - in 1937. Zij komt uit een gezin met vier kinderen van wie zij de jongste is. Haar vader is melkboer. Als pottenbakker heeft Nel Goedhart gewerkt bij Pieter Groeneveldt in Voorschoten. Groeneveldt is één van de eerste werkgevers die vrouwen in de functie van pottenbakker in dienst neemt. Er werken vijf vrouwen bij het bedrijf. Citaat Groeneveldt: "Pottenbakken vraagt niet alleen vaardigheid, maar het is ook een kwestie van creativiteit en gevoel." Van 1957 tot en met 1960 werkt Nel Goedhart voor Zaalberg. Vanaf 1961 werkt Nel voor zichzelf. Zij vestigt haar atelier achter Café-Restaurant Piet Gijs te Noordwijkerhout. Naast eigen productie geeft zij ook lessen aan de jeugd. Deze lessen geeft zij in het Koetshuis aan de Achthovenerweg 2 A. Nel Goedhart overlijdt al op 38-jarige leeftijd te Leiden (gegevens onder dankzegging ontvangen van de heer R. Sperna Weiland).

Werk van Nel Goedhart heeft meestal de voluit gestempelde naam. 

Werk: 

Bij de verschijning van het Leiderdorps Nieuwsblad heeft Nel Goedhart asbakjes gemaakt met daarop de tekst Leiderdorps Nieuwsblad. Voor nieuwe gemeenteleden van de Protestantse Kerk te Leiderdorp maakte zij vele asbakjes met de inscriptie Geref. Jeugdcentrale. Een succesnummer waren de rechte smalle vaasjes in verschillende varianten met een verticaal uitgegutste lijnen.

Bibliografie: 
  • Leiderdorps Museum, Pottenbakkers, 20e eeuws Leiderdorps aardewerk uit eigen bezit, 31 augustus tot 14 december 2013.
Bron foto: 

Portret Nel Goedhart (onbekende bron); drie vaasjes met glazuureffecten en gutswerk; fabrieksstempel Groeneveldt met toevoeging NG / 1955-1957 (bron: Het Groeneveldt Project); atelierstempel Nel Goedhart.