Geelen, Guido

Voornaam: 
Guido
Voorletters: 
G.J.M.
Achternaam: 
Geelen
Geboortejaar: 
1961
Geboorteplaats: 
Thorn
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1985 - heden
CV: 

Guido Jozef Marie Geelen is geboren in Thorn op 5 mei 1961. In Tilburg heeft hij de Tehatex gedaan en daarna nog twee jaar Academie voor Beeldende Vorming. Kunstenaarsgroep met Paul van Dongen, Marc Mulders, Ronald Zuurmond en Reinoud van Vught. In 1988 ontvangt hij de aanmoedigingsprijs gebonden kunsten van de stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst. In 1989 ontvangt hij de Charlotte Köhlerprijs voor beeldhouwkunst. In 1990 ontvangt hij de Aanmoedigingsprijs beeldende kunst van de Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst. In 2000 ontvangt hij voor zijn hele oeuvre de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. Uit het juryrapport: ' Voor zijn onorthodoxe wijze waarop hij de toepassing van het traditionele materiaal klei een vernieuwende impuls heeft gegeven.' 'Keramische sculpturen. 'Beeldenmaker' Geelen, zoals hijzelf graag genoemd wil worden, maakt beelden waarin keramiek een belangrijke plaats inneemt. Deze beelden zijn vaak opgebouwd uit keramische reproducties van de meest uiteenlopende gebruiksvoorwerpen. Geelen maakte bijvoorbeeld een keramische sculptuur die is samengesteld uit in rode klei samengeperste honden, autobanden, stofzuigers, televisies en computers. Door deze voorwerpen te ordenen en vervolgens op elkaar te stapelen, creëert Geelen een keramische muur die ondanks, of wellicht dankzij, zijn ogenschijnlijke morbide karakter de beschouwer blijft intrigeren.' 2005 Guido ontvangt de Keramiekprijs 2005. De jury prijst de Tilburger om zijn onconventionele, virtuoze en ook uitermate serieuze aanpak. 2009 Verzamelaar Albert Groot spreekt in de Volkskrant van 15 januari over zijn lievelingsbeeld Anatomische les met sokkel, dat hij voor het eerst zag in het Frans Hals Museum te Haarlem en dat nu zijn eigendom is geworden.

Bezoek ook de website: www.guidogeelen.com

Guido bij beeld in vitrine (tentoongesteld in de Oude Kerk te Delft in 2011), foto Piet Hein Eek, waarvoor onze dank!; keramische wand met allerlei objecten in roodbakkende klei, foto Guido Geelen (van zijn website), waarvoor onze dank!; keramisch object, zonder titel, 1993, coll. Noord Brabants Museum, Den Bosch, (foto Capriolus 2013).  

Werk: 

Gemodelleerd en of gegoten porselein of aardewerk. In de collectie van het ICN bevinden zich twee objecten met datering 1985 en 1988

Bibliografie: 
  • Bestandcatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, Rijksdienst Beeldende Kunst 1995.
  • Info van het Internet.
  • De Volkskrant 15 januari 2009.