Eyck, Charles

Voornaam: 
Charles
Voorletters: 
C.H.
Achternaam: 
Eyck
Geboortejaar: 
1897
Geboorteplaats: 
Meerssen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1926 - 1983
Overlijdensjaar: 
1983
CV: 

Charles Hubertus Eyck is geboren op 24 Maart 1897 te Meerssen. Charles Eyck is sinds zijn tiende jaar doof ten gevolge van tyfus koortsen. Op veertienjarige leeftijd krijgt hij een baantje als décorateur op de aardewerkfabriek Société Céramique te Maastricht. Hij slaagt erin om in Maastricht tot een tekencurcus te worden toegelaten. Van 1917 tot 1922 is hij student aan de Academie voor Schone kunsten te Amsterdam. In 1922 reist hij als winnaar van de Prix de Rome naar Italië. Daar leert hij Karin Meijer, een Zweedse kunstenares, kennen met wie hij in 1924 in Stockholm trouwt. Het paar krijgt twee kinderen, een dochter en een zoon. Na Rome vertrekt hij naar Banyuls-sur-Mér, Saint-Véran, Clamart in Frankrijk. Hij leeft en werkt dan nog steeds onder de meest behoeftige omstandigheden. In 1926 keert het tij. Hij wordt geïntroduceerd bij Jules Pascin, die in Galerie Blanche Guillot een eretentoonstelling organiseert. De tentoonstelling wordt een groot succes. Bij zijn verblijf in Frankrijk heeft hij contacten met kunstenaars als Picasso, Utrillo en Dufy. Van 1926 tot 1934 trekt Charles Eyck met zijn jonge gezin rond door Nederland en Frankrijk. In 1938 vestigt hij zich met zijn gezin in zijn zelf ontworpen Huize “Ravensbos” te Schimmert. Vanaf die tijd is dit zijn rustpunt en uitgangsbasis voor vele studie- en werkreizen, die hem over de gehele wereld brengt. Een periode van ongekende scheppingsdrang breekt aan, die in feite tot aan het einde van zijn leven niet onderbroken wordt. Charles Eyck is overleden op 2 Augustus 1983 te Schimmert.

Informatie onder dank ontvangen van Léon Cretz, 5-10-2004.

Jeugdportret (bron onbekend); Charles Eyck werkt aan een grot wanddecor (bron onbekend); Charles op latere leeftijd in zijn atelier (bron onbekend); tegeltableau Christoforus(foto Jan Pluis); sierschotel met het gekroonde en bespotte hoofd van Jezus (collectie De Tiendschuur, Tegelen).

Werk: 

Belangrijke werken: altaarwand en kruiswegstaties te Zeist, ramen in de Rooms Katholieke HBS te Heerlen, 24 glas-in-lood ramen in de kerk van Achterveld, kruiswegstaties te Enschede en Schijndel, de beschildering van het gewelf en de apsis te Beek-Genhout, kerkschildering te Wittem, gebrandschilderde ramen in de basiliek te Meerssen , fresco’s in de kerk van Jeantes-la-Ville in Noord Frankrijk , vijf glas-in-lood ramen, kruiswegstaties, acht gebrandschilderde ramen voor het stoomschip “De Nieuwe Amsterdam”, groot Limburgs oorlogsmonument op het Koningsplein te Maastricht, een monument voor het regiment “Stoottroepen” in het oorlogsmuseum te Overloon (replica te Maastricht), en het officiële inhuldigingsschilderij van Koningin Juliana.

Bibliografie: 
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940.