ESKAF, N.V.

Naam: 
ESKAF, N.V.
Plaats: 
Steenwijk / Huizen (nh)
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1919 - 1934
Geschiedenis bedrijf: 

ESKAF / Eerste Steenwijker Kunst Aardewerk Fabriek te Steenwijk. Opgericht voor het maken van kunstaardewerk, serviezen, tegels en bouwaardewerk. Expressieve, individuele vormen, ontworpen door W. Bogtman, J.H. de Groot, Jac. Jongert, Hildo Krop, W.H. van Norden en C. van der Sluys. Van Norden was de enige medewerker in vaste dienst. Het aardewerk is vaak mat creme of mat zwart of in een mat groen/ zwart spatdecor geglazuurd. Daarnaast werden met gestileerde figuren beschilderde stukken vervaardigd. Na de liquidatie in 1927 werd de productie in Huizen (nh) voortgezet. H. Hamming. P. van Stam en L. Schrijver vormden een combinatie die de inventaris en de naam overnamen. Krop en de Groot bleven aanvankelijk als ontwerpers werkzaam. Fokke Hamming (1913-1981), zoon van H. Hamming, die zijn opleiding bij Hobbel en Sluyter had gehad, begon hier met het maken van sieraardewerk. De uit Steenwijk meegekomen plateelschilder W. Evers paste een variant op he versieren toe: er ontstonden potten met een gevlekte donkergroene of bruine kleur. Voorts werd begonnen met de productie van het zogenaamde Gouds plateel. Ook wordt de naam OLA (Orde voor Levenden Arbeid) Huizen toegepast. In 1932 verliet H. Hamming het bedrijf. Fokke vertrok naar Frankrijk voor verdere opleiding, de bedrijfsresultaten gingen achteruit en het faillissement volgde spoedig. Door H. Hamming en M. Honigh werd in 1934 de handelsonderneming N.V. HaHo opgericht, die het aardewerkbedrijf voortzette, o.a. met de productie van met zogenaamde koudlak bespoten sieraardewerk. De financiele uitkomsten waren wederom slecht. In 1935 richtte de N.V. HaHo de Potterie De Driehoek op, waarbij de  artistieke leiding aan Fokke Hamming, teruggekomen uit Frankrijk, werd opgedragen. Vervaardigd werd sier- en gebruiksaardwerk in eigentijdse vormgeving. Na 1945 worden hier uitsluitend geglazuurde aardewerk serviezen gemaakt.

Afbeeldingen: tegel met de voorstelling van oogsten, ontwerp Hildo Krop (KENC collectie). Twee foto's van panden van Alberda, Woldstraat te Steenwijk. De tegels naar ontwerpen van Hildo Krop zijn aan de buitengevel te herkennen. Anno 2012 zijn de tegels niet meer in situ (foto's beschikbaar gesteld door F.K. te Meppel, waarvoor hartelijke dank!).

Bibliografie: 
  • Spitzen, Wim en Antoine Verschuren, 'Eskaf. Eerste Steenwijker Kunst-Aardewerkfabriek 1919-1934', in: Vormen uit Vuur, 2000.
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken, 1880-1940, 2001.
  • Spitzen, Wim en Antoine Verschuren, Eskaf blijft verrassen. een overzicht van recente vondsten, Kampen 2005.
  • Pluis, Jan, Nederlandse tegels 1900-2000, 2008.