Eissenloeffel, Kunsthandel N.

Naam: 
Kunsthandel N., Eissenloeffel
Plaats: 
Amsterdam
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1912 -1923
Geschiedenis bedrijf: 

J.N.H. (Nico) Eissenlöffel is geboren in 1881. Hij huwt met Clara Anna Eisenloeffel-Willekes MacDonald. Nico is kunsthandelaar en auteur. Zijn kunsthandel was gevestigd aan het Rokin 42 te Amsterdam van 1912 tot 1920. Daarna vanaf 1922 tot minimaal 1923 aan Rokin 34. Ook wordt genoemd Rokin 56. Nico Eisenloeffel en de collega kunsthandelaar J.H. De Bois waren in 1919 de oprichters van de Nederlandsche Kunstkoopersbond, een zuster organisatie van de Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst. Eissenloeffel handelde in werken van kunstenaars als James Ensor, Gauguin, Van Gogh, Picasso, Redon en Willem de Zwart. In het Algemeen Handelsblad (22 oktober 1915) schreef een verslaggever over hun galerieën: ‘Het zijn van die rustige, bescheidene, kleine exposities, waarvan kunsthandels als Eisenloeffel en De Bois - die hoofdzakelijk op zwart-en-wit kunst zijn ingericht - gaandeweg hun specialiteit hebben gemaakt en die men, tusschen de opzichtiger schilderijen-tentoonstellingen in, niet gaarne zou verzuimen.’ In 1920 deden De Bois en Eisenloeffel mee aan een tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Tijdens de expositie brandde Eisenloeffels kunsthandel volledig uit. Verloren gingen o.a. een schilderij van
Van Gogh, een van Gauguin en een collectie werken van Redon. Een kleine troost was dat de belangrijkste werken uit zijn collectie net op de tentoonstelling hingen. Verslagen vertrok Eisenloeffel daarop naar Italië, en vervolgens naar Parijs, om in 1922 terug te keren en een nieuwe kunsthandel aan het Rokin te openen. Als auteur schreef hij in 1905 acht korte verhalen in De Amsterdammer onder pseudoniem N. van Middelhoven (meisjesnaam van zijn moeder). Eissenlöffel overlijdt in 1974.

Van Nico Eissenloeffel is gesigneerd grès keramiek bekend. Het is niet duidelijk of hij zelf dit werk heeft gemaakt of dat hij dit in opdracht elders liet uitvoeren. 

Afbeeldingen: Nico Eissenloeffel, 7-10-1938 (bron DBNL); grès zoutglazuur vaasje (Veilinghuis Van Spengen, Hilversum).