Eisenloeffel, Eva

Voornaam: 
Eva
Voorletters: 
E.
Achternaam: 
Eisenloeffel
Geboortejaar: 
1917
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
ca. 1937-2011
Overlijdensjaar: 
2011
CV: 

Eva Eisenloeffel is geboren te Amsterdam op 11 november 1917. Eva is de dochter van kunsthandelaar Nico Eisenloeffel. Zij volgt de opleiding tekenen aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (de latere Gerrit Rietveld Academie) en de Rijksacademie te Amsterdam. Hier krijgt zij stiekem af en toe beeldhouwles van prof. Bronner. Eva is werkzaam te Amsterdam van 1950 tot 1976. In 1960 komt zij naar La Borne (FR). In haar atelier 'La Brossarderie' werkt zij een groot deel van het jaar en wisselt haar verblijf daar af met het geven van lessen aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Haar geboetseerde mens figuren worden ‘gesneden‘ uit een homp klei en niet gemodelleerd zoals gebruikelijk is. Haar keramiek is poëtisch en verhalend, de as afzetting uit de houtgestookte ovens versterkt dit effect. Eva overlijdt te Amsterdam op 13 februari 2011.

In 2021 is in haar voormalige atelier in Neuilly en Sancerre een expositie ingericht met keramische beelden, bronzen en tekeningen van haar hand (lees hieronder verder).
Atelier La Brossarderie , 18250 Neuilly en Sancerre.

Zie de video: https://youtu.be/orQJj9pjeAk

Afbeelding: Eva Eissenloeffel, portret (bron You Tube); keramisch beeld (bron Galerie de Kapberg); groot gesneden beeld, onderdeel van de expositie in 2021 (bron Nirdosh Petra van Heesbeen).

La Borne is een klein dorp in midden Frankrijk waar vanaf de 16e eeuw een pottenbakkerscultuur is . De traditionele vormen werden uit gres gedraaid en gestookt in grote houtovens. Deze gunstige omstandigheden; gres klei, bosrijke omgeving en een grote traditie heeft vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog jonge generaties keramisten aangetrokken om zich aldaar te vestigen. In 1971 werd de ACLB La Borne opgericht. Een beroepsvereniging die dit jaar 50 jaar bestaat. Ter gelegenheid hiervan is er een grote internationale keramiek tentoonstelling ‘ 50 ans 50 artistes’  en in de ateliers van diverse keramisten in La Borne en omgeving worden kleine hommages georganiseerd aan inspirerende voorgangers die in La Borne hebben gewoond en gewerkt (tekst door Nirdosh Petra van Heesbeen).

Bibliografie: 
  • Keramisch Magazine KLEI - In memoriam Eva Eisenloeffel 1017-2011, juli 2011.