Drescher, Trudy

Voornaam: 
Trudy
Voorletters: 
G.J.
Achternaam: 
Drescher
Geboortejaar: 
1946
Geboorteplaats: 
Schiedam
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Trudi Drescher is geboren op 8 april 1946 te Schiedam. Van 1962 tot 1966 volgt zij de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. In 1968 ontvangt zij de tweede prijs voor een spaarpotontwerp in het Museum Boijmans-van Beuningen te Rotterdam.

Bezoek haar website: www.trudydrescher.nl

Afbeeldingen: Trudy Drescher, portret (bron Leidsch Dagblad 12.10.1968); parende padden, 1971 (collectie Centraal Museum te Utrecht); sexy pad (4x2x2,5 cm), veiling Peerdeman, Utrecht 2012 (met dank!).

Werk: 

In het naoorlogse Rotterdam speelde Trudy Drescher in de waterrijke wildernis die zich op het puin van de Mariniersweg had gevormd. Daar speelde zij tussen het riet en observeerde zij het leven van kikkers, padden en salamanders. Ook maakte zij er kennis met de dood toen zij een gestorven vogeltje vond. In een poging de vergankelijkheid tegen te gaan, begon zij als kind dode dieren te tekenen. Zo natuurgetrouw mogelijk. Trudy maakt met name dierplastieken. Kikkers, vogels, muizen. Haar werk getuigt van een nauwkeurige observatie van de natuur, ook – en in zekere zin juist – van de menselijke. In haar werk is de herkenning zo direct dat de vergelijking tussen mens en dier verdwijnt. In hun overeenkomstigheid vallen zij samen. Voor Trudy Drescher is boetseren een tekenen in de ruimte, de vormen bouwt zij hol op. Zij gebruikt geen glazuur. Maar met uitsluitend klei is zij in staat kleurschakeringen te bereiken die een onderhuids leven doen vermoeden. Door verschillende soorten klei in subtiele kleurnuances te gebruiken, schildert zij als het ware met klei. De huid van de plastieken geeft zij hiermee een tere doorschijnendheid die de lichamelijkheid van het werk versterkt (tekst bron website kunstenaar).

Bibliografie: 
  • Bestandcatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, Rijksdienst Beeldende Kunst 1995.
  • Interview met Trudy Drescher in: Leidsch Dagblad 12-10-1968
  • Houtzager, Dr. M. Elisabeth, Nederlandse Ceramiek 1945-1970, Centraal Museum.