Dongen, Hélène van

Voornaam: 
Hélène
Voorletters: 
H.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Dongen
Geboortejaar: 
1948
Geboorteplaats: 
Rotterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1989
CV: 

Hélène van Dongen is geboren te Rotterdam op 29 januari 1948. Hélène trouwt met de kunstenaar Kees Okx (Haarlem 25 april 1939 - Gintrac (FR) 17 januari 2015). Zij is werkzaam in het onderwijs van 1970 tot 1989. Helène doet de opleiding aan de Rietveld Academie te Amsterdam van 1976 tot 1982. Sinds 1989 is zij zelfstandig werkzaam als beeldend kunstenaar. Zij woont en werkt in Frankrijk. Zij exposeerde in Nederlandse en buitenlandse, vooral Franse galerieën en behaalde een aantal Franse prijzen. 

Hélène is voornamelijk keramist, gespecialiseerd in de rakutechniek. 

Bezoek de website van de kunstenaar: www.helenevandongen.com

Afbeeldingen: Hélène van Dongen, portrait, foto Willem Brand (bron kunstenaar); twee publicaties over de kunstenaar (zie bibliografie); set van drie blokvazen (bron Peerdenman Auctions Utrecht); object (bron Find Art Info); object Denkbeeldige Reis 2017-2028 (collectie kunstenaar); object Golven (bron Kunstenaar); object Muzikale Compositie, 2017-1018 (bron kunstenaar).

                                                           

 

 

 

 

 

Werk: 

Hélène van Dongen: "In mijn werken staan tegenstellingen centraal: kracht en tederheid, emotie en verstand, rede en fantasie. Ik heb me gespecialiseerd in de raku-techniek, een glazuurmethode die juist uitgaat van de contrasten, hitte en plotselinge afkoeling. Gladde oppervlakken worden afgewisseld met ruwere delen. De harmonie van strakke lijnen, gecombineerd met openingen, zorgen voor een spel van licht en schaduw. In de glazuur worden soms poëtische teksten weergegeven. Met klei werk ik de ruimte in, groeien de vormen omhoog en ontstaat er een spel van lijnen en rondingen, gesloten vormen en openingen."                                              

 “Het tot leven brengen van klei”, “Souffle d’argile” heet het eerste boek over haar keramische werk, geschreven door M. Chelbi.

Bibliografie: 
  • Chelbi, Mustapha, Souffle d' Argile, Céramiques de Hélène Van Dongen, 2002.
  • Snikkers, Julia en Hélène van Dongen, Hélène van Dongen, Raku Sculptures / Beelden, 2013.