Does de Willebois, Sophie van der

Voornaam: 
Jkvr. Sophie
Voorletters: 
S.J.M.
Voorvoegsel: 
van der
Achternaam: 
Does de Willebois
Geboortejaar: 
1891
Geboorteplaats: 
's-Hertogenbosch
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1925 - 1960
Overlijdensjaar: 
1961
CV: 

Jkvr. Sophia Johanna Maria (Sophie) van der Does de Willebois is geboren op 26 november 1891 te s-Hertogenbosch. Sophie groeit op in Arnhem, waar haar vader in 1893 tot rechter wordt benoemd. Vanaf 1911 tot 1919 volgt zij de opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Zij begint in de tekenklas, maar na een tussenjaar stapt zij in 1915 over naar de schilderklas. Haar docenten hier zijn R.N. Roland Holst en A. der Kinderen. In juni 1919 huwt zij met Adriaan Pieter van Stolk. Het echtpaar vertrekt naar Santa Brigida op Gran Canaria, waarschijnlijk vanwege Adriaans gezondheid. Hier wordt in maart 1920 zoon Jan geboren. Na terugkeer in Nederland woont het gezin in Huis ter Heide (Zeist), waar in juni 1921 dochter Romualda Mimosa Maria wordt geboren. Beide kinderen zijn kunstenaar geworden, Jan als keramist in Oosterbeek. Romualda trouwt later met de kunstschilder Pieter Bogaerts. Sophie en Adriaan zijn bevriend geraakt met Maurits Escher, samen maken zij in het najaar van 1922 een reis naar Spanje. In 1925 vestigt het gezin Van Stolk zich in het Italiaanse Vietri sul Mare bij Napels. Sophie van Stolk neemt, samen met de Duitse keramist Günther Stüdemann, het majolica fabriekje Fontane Limite over. In 1926 volgt de dood van Adriaan van Stolk. Luigi de Lerma komt in 1927 als "Technico-ceramiste" in Sophie's bedrijf werken. Samen met Stüdemann en Escher volgen enkele verkoopexposities in Amsterdam en Leiden. In 1928 heft Sophie van Stolk het bedrijf Fontana Limite op en keert terug naar Arnhem. De voorraad aardewerk wordt in twee treinwagons naar Nederland vervoerd en succesvol verkocht via plateelbakkerij RAM in Arnhem. Intussen is Luigi de Lerma na de liquidatie van Fontane Limite in opdracht van de Italiaanse overheid naar Rhodos gereisd om hier de keramiekproductie nieuw leven in te blazen. In 1929 bezoekt Sophie hem en zij is onder de indruk van het multiculturele leven op het eiland. In 1930 reist zij met haar twee kinderen naar Rhodos. In 1931 trouwt zij met Luigi de Lerma. In 1932 wordt hier dochter Adriana geboren. In 1934 verhuist het gezin naar Faenza in Italië om in 1936 nogmaals definiteif te verhuizen naar Groenekan bij Utrecht. Hier openen zij een atelier waar Sophie het vooral met de hand vormen voor haar rekening neemt. Luigi decoreert dan deze stukken. Rond 1950 begint het echtpaar met de productie van het hoog gestookte grès. Sophie boetseert in deze steengoedklei ook een aantal vrouwenfiguren. Sophie De Lerma overlijdt op 11 maart 1961 te Utrecht (o.a. bron huygens.knaw.nl).

Signaturen: Sophie gebruikt naast de letters in een plusteken ook een vis. Deze vis niet te verwarren met de vis van Schleiss Keramik Gmunden. In dat geval staat er boven de vis een S en er onder een G.

Afbeeldingen: Sophie van der Does de Willebois, portret door Maurits Escher, houtsnede (bron Biografisch Portaal), vaas, handgevormd, circa 1956, coll. SM's, Den Bosch.

Werk: 

Gedraaid en handgevormd aardewerk, ook tegels.

Bibliografie: 
  • Neeve, B.R.M. de, Neue Formen der Keramik aus den Niederlanden, Ausstellungkatalog Hessisches Landesmuseum Darmstadt, 1967.
  • 1959 Pottenbakker 1969.
  • Ceramische Hoogtepunten Nederland, Museum Boymans van Beuningen Rotterdam 1969.
  • Bestandcatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, Rijksdienst Beeldende Kunst 1995.
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.