Dionyse, Carmen

Voornaam: 
Carmen
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Dionyse
Geboortejaar: 
1921
Geboorteplaats: 
Gent
Geboorteland: 
België
Werkperiode: 
1956
Overlijdensjaar: 
2013
CV: 

Carmen Dionyse is geboren in Gent op 19 maart 1921. Van 1938 tot 1946 volgt ze de volledige cyclus aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent, waar ze onder andere les krijgt van Jos Verdegem. Ze trouwt met Fons De Vogelaere en lijkt de kunst ingeruild te hebben voor een leven als huisvrouw. Tot ze in 1955 opnieuw les gaat volgen in de pas opgerichte keramiekklas en zo haar ware roeping vindt. In 1958 studeert ze af met grootste onderscheiding en behaalt nog datzelfde jaar de Grote Prijs op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Vanaf dan neemt haar carrière een grote vlucht. Ze wordt lid van de gereputeerde International Academy of Ceramics en neemt deel aan verschillende internationale symposia in o.a. Tsjechoslovakije, USA en Australië. Verschillende nationale en internationale prijzen worden haar toegekend, waaronder de prestigieuze Ceramic Art of the World - First Prize in Canada. Haar werk bevindt zich in tientallen nationale en internationale musea en overheidsgebouwen. Carmen Dionyse was leraar aan o.a. de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent en gastleraar in tal van buitenlandse instellingen.
Met een grenzeloze zelfdiscipline en inventiviteit heeft Carmen Dionyse zich een weg gebaand door het labyrinth van de keramische plastiek. Als een alchemist heeft zij geëxperimenteerd met onmetelijk veel combinaties van klei, baktemperaturen en glazuren waarbij alles meticuleus werd genoteerd (tekst: lievelambrecht.be).

Afbeeldingen: portret (bron Lieve Lambrecht); beeld Hades (bron kunstforum).

Werk: 

Carmen Dionyse is applying in her works mythological and biblical themes which she modelled into an own sculptural postmythology. In her works one can recognize antique and eastern cultures, but her sculptures are always original (text: lievelambrecht.be).