Deventer - Molt, Emmy van

Voornaam: 
Emmy
Voorletters: 
E.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Deventer - Molt
Geboortejaar: 
1915
Geboorteplaats: 
Voorburg
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1952 - 1981
Overlijdensjaar: 
1998
CV: 

Emmy Molt is geboren op 2 februari 1915 te Voorburg. In 1919 verhuist het gezin Molt naar Leiden. Emmy volgt hier de Leidse meisjes-HBS. Zij is zowel goed in de exacte vakken als in de talen. Op haar eindexamenlijst prijkt een 10 voor scheikunde. Zij kent Just van Deventer al vanaf haar vroege jeugd. De oudste zus van Emmy is namelijk getrouwd met Just' oudere broer Marius. Just en Emmy kiezen voor elkaar en trouwen in 1936. Zij vinden een flat in de 'kunstenaarskolonie' aan de Zomerdijkstraat te Amsterdam. Just werkt dan voor de Leidse meelfabriek "De Sleutels". In 1939 begint Emmy haar studie medicijnen aan de Rijksuniversiteit van Amsterdam. Door de oorlogsituatie moet zij deze afbreken. In 1942 wordt dochter Fransje en in 1946 zoon Marius geboren. Nadat Just afscheid heeft moeten nemen bij De Marmot, opent Emmy en Just een atelier aan huis aan de Zomerdijkstraat. Hier gaat Emmy zich rond 1952 verdiepen in de glazuurtheorie. In 1955 krijgt zij een aanstelling aan de unica-afdeling van De Porceleyne Fles in Delft. Wanneer Just in 1957 overlijdt neemt Emmy zijn baan als docent in Den Bosch over. Deze heeft zij tot 1980 voorgezet. Verder is zij tussen 1971 en 1980 als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld-Academie te Amsterdam en van 1975 tot 1980 aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. Naast deze banen blijft ze in de Zomerdijkstraat lesgeven in de glazuurtheorie, zowel privé-lessen als lessen aan groepjes leerlingen. In 1980 gaat Emmy met pensioen, maar geeft aan huis nog les. In circa 1982 verhuist zij naar Assen, de toenmalige woonplaats van dochter Frans. Zij geeft dan gastcolleges aan de Academie Minerva te Groningen en lezingen in het Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden. Zij heeft helaas nooit gepubliceerd. Wel heeft zij een glazuur- en een kleidictaat geschreven. Ook heeft zij prachtige gedichten gemaakt.

Leerlingen van haar zijn onder andere Addy Bloem, Wim Borst, Tije Domburg, Marianna Franken, Elisabeth Gerst, Vilma Henkelman, Suson Hubrecht-van Hoogstraten, Lily ter Kuile-Nypels, Sonja Landweer, Victor Onstein, Alberdien Rullmann, Geert Schreuder, Francine Timmers, Louis Visser en niet te vergeten Ietje van de Griendt-Janssen. Zij was haar meest dierbare leerlinge die, na Emmy's pensionering, haar baan aan de Academie Sint-Joost in Breda heeft overgenomen.

Aanvankelijk werkt Emmy met eierschaal glanzende zachte tinten. Later komen daar kristal- en schiftglazuren bij. In de literatuur wordt over de Emmy van Deventer-school gesproken (Spruit-Ledeboer, dl. II) als het gaat over 'eierschaal-glanzende' zachte tinten. Emmy is overleden op 10 december 1998 te Winsum (Gr.).

Bibliografie: 
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G. Nederlandse Keramiek 1900-1975, Assen 1977.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G. Nederlandse Keramiek 1975/1985, Amsterdam 1985.
Bron foto: 

Aanvullende gegevens en afbeeldingen met veel dank ontvangen van de oudste dochter, Frans Fischer-van Deventer.