Dam, Cornelis (Cor)

Voornaam: 
Cornelis (Cor)
Voorletters: 
C.C.
Achternaam: 
Dam
Geboortejaar: 
1935
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
2019
CV: 

Cornelis (Cor) Dam (1935) volgde de opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag, afdeling Decoratief. Voorts studeerde hij gedurende drie jaar boetseren en beeldhouwen aan de afdeling bouwkunde van de Technische Hogeschool te Delft o.l.v. prof. Wenckebach. Hij was vanaf 1950 tot 1969 werkzaam bij "De Porceleyne Fles" te Delft als zelfstandig ontwerper en keramist. Daar heeft hij ook Karel Appel zien rondstappen, maar pas bij Struktuur 68 heeft hij vanaf 1968 ontwerpen (grote plastieken en sierschotels) van Karel Appel uitgevoerd en ook van zijn handtekening voorzien (vriendelijke mededeling van de kunstenaar aan Capriolus op 4-12-2017). Thans beeldend kunstenaar, woonachtig in Delft. Cor Dam overlijdt op 29 juli 2019 te Delft.

Bezoek de website van de kunstenaar: www.cordam.eu

Afbeeldingen: Cor Dam in zijn atelier (bron website kunstenaar); portret met streeptrui (bron Delft op zondag 2012); muraal (toegepast De Rijkestraat, Gouda): Tête, plastiek naar ontwerp van Karel Appel, uitgevoerd door Cor Dam bij Struktuur 68 in 1978 (collectie Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden).

Werk: 

Keramisch werk van hem uit de jaren zestig is o.a. te zien aan de gevel van de dorpsschool van Nijkerkerveen (Gld.) en aan een pand aan De Rijkestraat te Gouda (zie foto).