Custers, Hans

Voornaam: 
Hans
Voorletters: 
J.M.
Achternaam: 
Custers
Geboortejaar: 
1918
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1954 - 1983
Overlijdensjaar: 
2005
CV: 

Custers heeft hoofdzakelijk alleen gewerkt. Zijn bedrijf De Gats is gestart in 1954-1955. Opgehouden in 1983 (op 65-jarige leeftijd) na druk van de Gemeente over opgeven locatie. De pottenbakkerij was gevestigd in de vijf ruimtes in de kelders van kasteel Den Halder, Valkenburg, direct aan de rivier de Geul. Bedrijf gestart aan de Kasteelsteeg, deze wordt in de volksmond De Gats (Der Gasse = de steeg) genoemd. Hans Custers is overleden op 7 februari 2005.

Custers draaide, maar maakte ook gegoten vormen. Hij was trots op zijn autodidact zijn en werkte veel in de sgraffito techniek. Daarin kon hij zich onderscheiden van andere bedrijven. Hij leefde eenvoudig en zuinig. Hij was ook wars van contacten met andere keramisten en keramische bedrijven. Ontwerpen tekende hij zelf. Notitieboekjes, catalogi heeft hij nooit gehad. Alles in het hoofd. Glazuur spuiten was belangrijk in zijn tijd. De eerste vijftien jaar heeft hij met de fixeerspuit gewerkt, daarna kwam er een eenvoudige elektrische spuit. Er werd in één oven alleen glanzend of dof materiaal gebakken. Dof materiaal komt veel minder voor. Bij sgrafito werden twee lagen glazuur over elkaar gespoten. Het decor werd uitgespaard. Er werden lijnen in gekrast. De omgeving werd met een scherp mesje ontdaan van de laatst aangebrachte laag. In een toeristenstadje als Valkenburg bood hij de toeristen de mogelijkheid eigen vaasjes en tegeltjes te decoreren. Custers bakte de objecten dan af. De schilders Jo Caelen en Van Zundert hebben voor Hans Custers gewerkt. Jo Caelen werkt in de richting van Wagemaker, Tapies en Dubuffet. Caelen is lid en medeoprichter van groep "Expo 6" te Eijsden (Scheen). Signaturen: De Gats of De Gats - Handwerk - Valkenburg (L.). Schilders zijn Hans Custers, H. Reumers. Gegevens van een persoonlijk interview: 15.06.2002.

Afbeeldingen: Hans Custers, portret, 2002 (foto Capriolus); Custers met grote vaas (foto Capriolus 2002); Custers met schotel (overgenomen uit zijn fotoalbum); schotel en vaas uit de kunstcollectie; twee glansvaasjes uit de massaproductie; adreskaartje.

Werk: 

Producten: serviezen, vazen, schotels, tegels (zeldzaam). Decoraties: vissen, stieren, vrouw,en paard, thema Afrika.

Bibliografie: 
  • Pluis, Jan, Nederlandse Tegels&nbsp, 1900-2000, p. 394, 2008.